Stäng menyn

Syrlig saft av svartvinbärsblad

Sommar i ett glas. Det är saft från trädgården det! I det här receptet används bladen från vinbärsbusken tillsammans med syrlig citron.

På en sliten trästol står en kanna rosaröd lemonad mitt i en grönskande trädgård.
Ingredienser
  • 2 liter svarta vinbärsblad
  • 3 citroner i tunna skivor
  • 2 liter vatten
  • 2 liter socker
  • 60 g citronsyra

Alla somrar behöver sin saft. Här är en lite mindre söt variant med fin syrlighet som du gör av bladen från svarta vinbärsbuskar. Saften kan göras hela säsongen och är extra uppskattad på våren när det inte finns så mycket att göra saft av.

Gör så här:
Varva vinbärsblad med citron i en rostfri bunke eller annan skål. Titta först så att skålen får plats i kylskåpet!
Koka upp vatten och rör ner socker och citronsyra.
Häll blandningen över blad och citron.
Täck med en folie och låt stå kallt i 5 dagar.
Sila av saften och fyll upp i flaskor eller burkar.

Saften håller sig en tid i kylskåp, men jag brukar frysa in det som inte dricks upp nästan direkt. Lättast är att frysa i burkar som sedan går att diskas i maskin.

Tips: Låt några bär dra med bladen så får saften en vacker röd färg. Så har vi gjort när vi fotograferat bilden till receptet. Det går bra med bär från frysen, om det inte är säsong för färska bär.

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Strömberg Bååth