Svampsoja - Gör egen soja av svamp
Ett bra svamp-år kan du använda skogens skörd för att göra egen svampsoja. Såsen är väldigt god till grönsaker, mat eller som buljong i olika rätter. Den är frisk och fräsch och smakar mycket.

- INGREDIENSER
- 3 kilo rensad matsvamp
- 120 g salt, grovt eller finkornigt
- 1,5 dl strösocker
- 1,5 dl vinäger
- 3 lagerblad
- 3 hela kryddpepparkorn
- 2 kryddnejlikor
- 0,5 tsk svartpeppar
- övrigt tex: 5 krossade enbär, en bit ingefära, chili eller annan smaksättning
För oss som mest är vana vid att äta svamp som en maträtt låter det kanske lite märkligt att göra en sås av de svampiga läckerheterna vi plockar, odlar eller köper. Men om du gillar en smakrik sås på mat och grönsaker ska du helt klart prova den här. Svampsoja är lätt att göra och den enda råvara du egentligen behöver är just svamp.
Receptet har jag fått från min odlarvän Inger Ekrem. Det kan varieras på olika sätt. Jag ska ge dig förslag allteftersom jag testar mig fram. Det här är ett fint grundrecept att börja med.
Receptet ger cirka en liter svampsoja. Det låter mycket kanske. Men eftersom såsen kan användas på annat vis än vanlig soja är det inte dumt att ha ett litet lager.
GÖR SÅ HÄR
Rensa svampen noga så att insekter, jord och skräp inte följer med. Hacka den grovt och varva med salt i en bytta eller kastrull som ryms i kylen. Lägg en tyngd över svampen, till exempel en tallrik med en skål vatten på eller liknande.
Låt svampen stå i kylskåp eller motsvarande temperatur 4-5 dagar för att vätska sig. Sila vätskan från svampen.
Koka den färdiga vätskan i 30 minuter och skumma ordentligt.
Tillsätt socker, vinäger och kryddor. Koka 10 minuter.
Sila den färdiga svampsojan genom en handduk eller tät silduk för att hindra skräp att följa med i flaskorna. Häll upp på steriliserade små flaskor. Förvara i kylskåp. Enligt Ingers tips håller sig svampsojan länge i kylskåp, då den innehåller flera konserveringsmedel; salt, socker och vinäger.
Svampsojan är mycket god att använda både som buljong och sås. Jag har använt den på omelett, i wokad mat, när jag kokat ris och gryner, som marinad till grönsaker och en hel del annat. Det är väldigt gott! På bild har jag gjort strimlad paprika, rädisa, stjälkselleri och koriander i svampsoja. Som asiatiskt - fast från småländsk skog och trädgård!
Det är också roligt att kunna använda svamp som råvara till en produkt vi använder mycket. Plötsligt har både odlad och vildplockad svamp fått en helt ny användning i köket.
Recept: Inger Ekrem
Foto: Sara Bäckmo



