Stäng menyn

Stuvad savoykål

Kålstuvning - ordet andas inte riktigt den delikatess det är att bryta loss några krispiga blad från egenodlad savoykål och försiktigt värma dem i en redning med precis lagom mängd smör, salt och nymortlad vitpeppar. Jag hoppas du testar ändå!

En keramikskål fylld med stuvad kål i pudriga gröna nyanser lyfts fram av två händer.
Ingredienser
  • savoykål
  • salt
  • smör
  • vetemjöl
  • vitpeppar

Att göra en stuvning är ett väldigt gott sätt att ta tillvara på de yttre bladen av späd savoykål. Det går förstås fint att använda hela kålhuvudet med.

Receptet går förstås att göra året runt, men varje år odlar jag upp några få, riktigt tidiga kål. Jag tar hand om dem som små bebisar och ger dem de absolut bästa förutsättningarna att kunna ge skörd så tidigt som möjligt. Perfekt belysning, mycket näring och finaste, mest skyddade platsen i tunneln när de planteras ut. När vi sedan får börja äta av de första bladen är det fest!

Gör så här:
Dela kålen i mindre bitar och ta bort de hårdaste delarna av bladnerverna.
Koka upp vatten och lite salt, lägg i kålen och häll bort en del av vattnet så det knappt täcker kålen.
Koka kålen 1-2 minuter.
Häll av men spara vattnet.
Smält lite smör i en kastrull och häll på någon matsked av kokvattnet.
Rör i lite vetemjöl (börja med cirka en halv matsked och prova dig fram om det behövs mer) och späd med mer kokvatten. Vispa hela tiden så det inte bildas klumpar.
Låt redningen koka upp och späd med mer kokvatten så du får en fin och tjock sås. Dock inte för kraftig!
Lägg i kålen och värm upp den.
Krydda med mer salt och mortlad vitpeppar.

Stuvad savoykål är väldigt gott till kryddig korv eller isterband. Det räcker då fint med en god sallad till. För dig som inte äter kött är stuvad savoykål lika gott till färska och tillagade grönsaker efter säsong.

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Strömberg Bååth