Stekt svamp med vitlöksolja
En god svamp med smak av vitlök, att servera till det mesta. Använd odlad svamp eller svamp från skogen.

- INGREDIENSER
- en god matsvamp
- smör
- olivolja
- 1-2 klyftor vitlök
- örtsalt
- gröna blad
När svampsäsongen är i full gång - både i trädgården och i skogen - gäller det att variera tillagningen så man inte tröttnar på att äta. Med en fin skörd av jättekragskivling som min mamma odlat i trädgården, gjorde jag en god stekt svamp som vi vuxna åt till middag istället för falukorv. Gott och smakrikt. Och inte räckte det på långa vägar för att alla skulle äta sig mätta. Bästa betyget.
GÖR SÅ HÄR
Rensa svampen och skölj eventuellt bort grus och sand.
Skär svampen i tjocka skivor, cirka 0,5-1 cm, på längden.
Stek svampen på bägge sidor i smör, inte på allt för het värme. Svampen ska bli genomstekt, men inte få hård stekyta. Lägg svampen på ett fat när den är klar.
Gör en vitlöksolja genom att blanda riven/pressad vitlök, olivolja och örtsalt.
Ringla oljan över svampen och servera den ljummen med lite gröna blad på toppen. Jag har använt färsk smörgåskrasse.
Svampen är fin ersättning till kött, fisk och fågel till alla rätter eller som tillbehör. Den kan också blandas i sallader eller användas som pålägg.
Jag använder svamp som jag odlar i min trädgård, men gissningsvis går det lika bra att använda skogssvamp. Jättekragskivling behöver inte förvällas innan den steks, samma gäller för många av våra vanligaste matsvampar. Om du är osäker kan du googla den specifika svampsorten först.
Recept och foto: Sara Bäckmo
