Stäng menyn

Spenatpaj med dill och fetaost

Smakerna i den här pajen bär jag med mig från den lilla ön Agistri utanför Aten. En ljuvlig kombination av frasig filodeg, fetaost, spenat och dill som jag tycker mycket om.

Mot en grå bakgrund syns en gyllenbakad paj med spröda, flikar av filodeg.
  • 500 g filodeg i ark
  • 500 g förvälld spenat (ca 1 kg färsk)
  • 2 stora salladslökar med blast eller 2 gula lökar
  • 300 g fetaost
  • 1-2 dl hackad dill
  • 
2 vitlöksklyftor
  • 
2-3 msk créme fraiche
  • salt
  • olivolja
  • mald muskotnöt

Den perfekta utflyktsmaten är spenatpaj. Den kan ätas kall eller ljummen, gärna med en klick tsatsiki att doppa i. Min spenatpaj har smak som minner om mina resor till den lilla ön Agistri utanför Aten. Dill tillsammans med spenat och fetaost inpackad i den spröda filodegen är en supergod kombination – även en svensk sommar.

Gör så här:
Finhacka spenaten och riv löken.
Smula fetaosten ner i spenaten och blanda övriga ingredienser till fyllningen.
Smaka av med salt, peppar och muskot.
Lägg en klick fyllning på ett ark filodeg och vik ihop till ett litet knyte.
Pensla med olivolja.
Grädda i ca 20 minuter i 200 grader.

Vi gillar att göra dessa små knyten som är enkla att äta en och en, men du kan också lägga flera ark omlott, skeda upp fyllningen därpå och vika över för en stor paj som på bilden. Den är också penslad med smör och strösslad med sesamfrön.

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Strömberg Bååth