Smörkokt savoykål med korv och senapssås
Kål kokt med smör och några nypor salt är en läckerhet du inte vill vara utan! Med en korv av god kvalitet till blir det en fulländad måltid.
Ingredienser
- savoykål
- smör
- kryddig korv med hög kötthalt av lamm, vilt eller annat
- sås:
- creme fraiche
- senap
- honung
Kål är utmärkt vintermat som passar fint tillsammans med både kött, fisk och fågel. Med lite extra smörsmak till smälter den i munnen. Savoykål är mycket gott att smörkoka, men också spetskål och späd sommarkål kan användas. Lite extra salt på kålen, ja då blir den nästan god som godis!
Gör så här:
Dela savoykålen i fjärdedelar och skär bort stocken i mitten.
Dela kålen grovt i mindre bitar, gärna genom att riva bladen.
Koka upp en bottenskyla vatten i en stor kastrull, kanske 1-2 dl, tillsammans med en stor bit äkta smör 50-100 gram.
Lägg i kålen och låt koka under lock i några minuter. Kålen ska bli mjuk, men inte tappa all spänst.
Dra bort från plattan men låt ligga kvar i kastrullen om inte resten av maten är färdig.
Stek korven och lägg upp tillsammans med kål och grönsaker efter säsong.
Rör ihop en enkel sås av creme fraiche, grovkornig sötstark senap och lite honung och servera till.
Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Fors Östberg