Skillnadens röda grönsakssalt
Oslagbart vackert i en liten skål på matbordet är mitt röda grönsakssalt. Den läckra färgen kommer från rödbetorna, hemodlade eller köpta.
ingredienser
- 2 rotselleri
- 1 palsternacka
- 2 tomater
- 2 små kålrabbi
- 2 små morötter
- 2 små rödbetor
- 2 gula lökar
- 1 dl salt
Ett rött grönsakssalt livar upp en smörgås och blir både fint och gott på toppen. Och oslagbart tillsammans med olivolja på sallad av kål eller blad.
Gör så här:
Skär allt i småbitar och lägg i en skål.
Mixa till en slät smet.
Blanda i finkornigt salt eller flingsalt.
Bred ut blandningen på bakplåtspapper och torka i torkapparat eller i ugn på max 50 grader.
Krossa eller mixa saltet till fint pulver.
Det tar lång tid att torka grönsakssalt, längre tid ju tjockare "kakan" är. Ett tips är att ha ugnsluckan på glänt den första tiden för att vädra ut fukten.
Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Strömberg Bååth