Saras lemonad på röda vinbär

Klirrande is, rödrosa dryck och läskande syrlig citron. Lemonad är ett måste på sommaren, vare sig det är till finaste festbordet eller helt vanligt mellis.

I ett mörkt rum häller någon upp en rosaröd dryck i ett glas fullt med is och citroner.
Ingredienser
  • 750 g röda vinbär
  • 1,5 liter vatten
  • 3 dl råsocker
  • 3 dl citronjuice, färskpressad eller på flaska
  • fruktsoda

Grönsaksodlingen och drömmen om en rik fruktträdgård går hand i hand. Jag närmar mig målet! Vinbär finns det redan gott om hos oss, tack vare att jag förökat dem med sticklingar. Här är ett ljuvligt recept på lemonad på röda vinbär, som gillas av både stora och små.

Gör så här:
Rensa vinbären.
Lägg i en kastrull tillsammans med vattnet och sockret.
Koka upp och låt sjuda ca 10 minuter.
Sila genom saftsil eller någon annan finmaskig sil.
Låt svalna.
Rör i citronjuicen och häll på flaskor.

Vid servering: blanda ca 1/3 saft med 2/3 fruktsoda.

Se till att ha mycket is när du dricker, lemonaden är godast iskall!

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Strömberg Bååth

3 svar till “Saras lemonad på röda vinbär”

  1. Mariette skriver:

    Detta måste jag testa! Gillar verkligen dina recept. De är inte så millimeter-noga och då blir det kul att laga mat, tycker jag
    /Mariette

  2. Katarina skriver:

    Hur är hållbarheten? Ska den användas direkt eller kan man lagra den ett tag?

  3. Helena skriver:

    Jag använde köpt citronjuice och tyckte den tog över för mycket, trots att jag tog 2,5 dl i stället för 3 dl. Nästa gång skulle jag öka till 1 kg bär för att behålla smaken av röda vinbär. Spädde med kolsyrat vatten i stället för fruktsoda.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *