Saras grekiska spenatknyten
Prova dessa spröda filodegsknyten fyllda med spenat, bladlök, örter och syrlig fetaost!

Ingredienser
- ca 250 gram förvälld spenat eller andra blad som går bra att tillaga (ca 500 gram färska blad)
- 100 g valfri lök (till exempel vandringslök, kajplök, ramslök, purjolök, färsk vitlök )
- 50-100 gram dill
- 1 ägg
- 2 msk crème fraîche
- 150 gram fetaost
- 8 eller 16 ark filodeg (beroende på om du vill använda 1 eller 2 ark deg) eller 8 st smördegsplattor
- salt och peppar
Den här typen av knyten (eller paj) har jag älskat att äta både varm och kall sedan jag tågluffade genom Europa när jag var drygt 20 år och slutligen spenderade några veckor i Grekland. Med en kall klick vitlöksyoghurt till är knytena underbara som enkel lunch. Men lika goda till middag såklart. En favorit vid vårt matbord.
Gör så här:
Värm ugnen till 200 grader.
Hacka de förvällda bladen och blanda med hackad dill, strimlad lök, ägg, crème fraiche, fetaost. Smaka av med kryddor.
Dela röran i åtta delar och lägg en klick på ett eller två ark filodeg, eller på ett ark smördeg.
Rulla ihop och fäst så att filodegen inte rullar upp sig, alternativt knip ihop smördegen så den förblir stängd under gräddningen.
Lägg knytena på en plåt och grädda i ugnen i cirka 20 minuter.
Servera gärna med yoghurt smaksatt med salt och lite vitlök, eller en klassisk tsatsiki till (yoghurt, riven gurka, vitlök, olivolja och lite salt).
Lycka till!
Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Fors Östberg
