01. april 2019

Sallad av bruna bönor

Sallad på bönor är en perfekt klimatsmart sidorätt som slår importerad sallat, tomat och gurka med hästlängder under vinterhalvåret. Den här varianten görs av bruna bönor, rödlök och persilja.

Vackra bruna bönor i en skål
Ingredienser
  • 4 dl bruna bönor
  • 1 hackad rödlök
  • 2 dl hackad persilja
  • 2 msk rapsolja
  • 2 tsk balsamvinäger
  • 1/2 tsk örtsalt

Att låta förra årets goda bönor möta vårens färskaste grönsaker är en strålande idé. En sallad av bönor kan ätas som huvudrätt med en god yoghurtröra och bröd till, eller ätas som tillbehör till annan mat. Men tänk på att vara ute i god tid med tillagningen, eftersom torkade bönor måste både blötläggas och kokas innan salladen blandas.

Gör så här:
Blötlägg bönorna i rikligt med vatten över natten.
Koka i nytt vatten med lite salt på låg värme tills de är klara. Det tar cirka 60 minuter men provsmaka för säkerhets skull tidigare så de inte kokar sönder.
Häll av kokvattnet och spola bönorna försiktigt med kallt vatten.
Blanda bönorna med övriga ingredienser.

Servera som tillbehör till valfri maträtt, gärna vegeteriska rätter som behöver tillskott av protein. Passar också fint som enkel lunch tillsammans med lite gott bröd och pålägg.

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Fors Östberg

 

Vackra bruna bönor i en skål.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *