Russinjäst av russin/torkade druvor - vildjäst
Använd hemodlade russin eller köpta och gör en fiffig vildjäst till bröd. Russinjäst ger bra krut i degen och en mycket fin och speciell smak till det färdiga brödet. Så här gör du.
- INGREDIENSER
- 200 gram russin
- 400 gram vatten
Av russin och andra torkade frukter och bär går det fint att göra en egen vildjäst. "Jästen" kan användas i bröd och ger en fin smak och mycket krut i jäsningen. Jag tycker det är extra lyxigt att göra russinjäst av torkade druvor från min egen odling. Även om jag sedan bakar ett traditionellt bröd, utan övriga råvaror från trädgården, blir brödet ändå ett lyxigt trädgårdsbröd.
Russinjäst är en produkt från torkad frukt som jäst. När man gör russinjäst är det i första hand vätskan som används i bakningen. Den kan användas som degvätska eller i en surdegsgrund.
Russinen i den här vildjästen kommer från årets skörd av vindruvor, som torkats till russin i en torkapparat Excalibur.
GÖR SÅ HÄR
Lägg russin och vatten i en väl tilltagen burk. Rör om.
Lägg ett lock löst på burken, så att luft kan pysa ut om det jäser rejält.
Ställ i rumstemperatur på varm plats.
Låt stå 4-5 dagar. Vänd på burken då och då så att russinen rörs om.
Sila vätskan från russinen.
Använd vätskan som start i en surdegsgrund eller som degvätska.
På samma sätt som ovan kan du också göra jäst av andra torkade frukter och bär. Du kan blanda olika om du inte har tillräckligt av en sort. Ett tips är att vildjäst är perfekt att göra av blandade slattar som dyker upp när man städar skafferiet. Lägg allt i en burk, häll på vatten, jäs och få en kanonfin produkt som sätter guldkant på baket.
Russinen är fantastiska att använda i baket. De jästa russinen smakar inte hallon när de äts som de är, men alkoholen i dem försvinner i tillagningen. Om du bakar bröd vid jul passar det fint att använda dem i vörtbröd till exempel. Om du inte har bruk för russinen just när jästen är klara - stoppa i en påse och frys dem.
Om du hör till en familj där russin i bröd inte uppskattas, har jag förstås knep för det med. Mixa russinen till en smet, tillsammans med lite av degvätskan. Det kamouflerar russinen och ger bara den härliga smaken av extra sötma och... ja... nåt extra helt enkelt. Den mixade smeten går också att frysa till senare.
Recept & foto: Sara Bäckmo

Burken med jästa russin har stått på badrumsgolvet i fyra dagar.

Burkens innehåll pyser och fräser och luktar starkt av jästa bär.

Vätskan kan användas till brödbak och russinen användas hela eller mixade i deg.

De som absolut inte gillar russin märker inte ett skvatt när russinen är mixade.