Råsaft av vinbär
Sommar, sommar, sommar! Bjud på hemmagjord råsaft av vinbär - och frys in så du spar lite sommarkänsla till resten av året. Här är ett smart recept där ingen kokning behövs.

Ingredienser
- 3 liter vinbär, röda, svarta eller bägge tillsammans
- 3 citroner
- 30 g vinsyra
- 5 liter vatten
- 4 kilo strösocker
Att bjuda barnen på hemmagjord sylt och saft är en av de största fröjderna med en egen trädgård! Jag gör ofta flera omgångar under sommaren och häller upp i praktiska förpackningar som staplas i frysen. Ibland är det skönt att inte ha grytor eller saftmajor kokandes i köket, då passar det här receptet på råsaft alldeles utmärkt.
Gör så här:
Blanda alla ingredienserna utom socker och låt stå i två dygn i en bunke på sval plats.
Sila av bären och blanda 4 kilo socker i saften.
Rör om noga så att sockret löser sig.
Fyll upp i burkar, påsar eller urdiskade mjölkförpackningar och frys in.
Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Fors Östberg
