05. april 2019

Puré på palsternacka

Det är alltid tid för rotsaker. Puré eller mos på ljuvligt söt och mild palsternacka är en återkommande favorit hos oss.

En skål med ljusgul puré av palsternacka står på ett träbord. Purén är toppad med gräslök och under ligger en syrenlila linneduk.
Ingredienser
  • potatis
  • palsternacka
  • 1 vitlöksklyfta
  • smör
  • grädde eller mjölk
  • salt
  • peppar

Älskade rotsaker! Vilka skatter de är i trädgårdsskafferiet; läckra, nyttiga, tok-användbara och i säsong året om. Palsternacka är en sådan där guldgrönsak som är god både som späd primör och lagrad från förra året. Använd den mer, säger jag.

Min puré av plasternacka visar att det enklaste är godast. Fina rotsaker, lite smör och grädde, salt och peppar. Voilà!

Gör så här:
Skala och skär palsternacka och några potatisar i stora bitar. Proportionen 2 delar palsternacka och 1 del potatis blir gott.
Lägg i rotsakerna i kokande och lättsaltat vatten tillsammans med en skalad vitlöksklyfta.
Häll av överflödet av vatten så att det står precis ovanför rotsakerna.
Koka mjuka i 15-20 minuter.
Häll av vattnet och lägg i en stor klick smör.
Mixa eller stampa rotsakerna till ett fin puré och späd samtidigt med grädde eller mjölk till önskad konsistens.
Krydda med salt och nymortlad svartpeppar.

Servera purén till allt du skulle använda potatismos till. Någon form av fisk och gröna ärtor blir fina tillbehör.

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Strömberg Bååth

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *