Långkokt köttfärssås med färska tomater

Smarrig köttfärssås för dig som har gott om tomater - och lite tid att låta grytan puttra på spisen eller i slowcookern för extra fin smak.

Läcker köttfärssås på en tallrik.
Ingredienser
  • 1 kg köttfärs
  • 1 selleri
  • 2 morötter
  • 4 lökar
  • vitlök
  • ca 1 kg färska tomater
  • grädde
  • salt
  • peppar
  • oregano

En enkel vardagsrätt som ändå smakar extra gott med färska tomater. Jag bara älskar recept som får stå länge och gotta sig medan familjen gör annat!

Gör så här:
Finhacka lök och vitlök och fräs i en bra gryta för långkok, till exempel en lergryta eller en järngryta.
Stek köttfärsen i omgångar och lägg ner i grytan med löken.
Riv rotsakerna grovt och skär tomaterna i mindre bitar, blanda med köttfärsröran.
Salta och peppra lite och låt sedan köttfärssåsen puttra på låg värme och med locket på glänt under några timmar. Rör om då och då. Tomaterna ger ifrån sig en hel del vatten som behöver koka bort.
Efter några timmar har köttfärssåsen blivit mer fast i konsistensen. Späd då med lite grädde och smaka av med salt, peppar och oregano.

Servera med spagetti och goda grönsaker som barnen gillar. På bilden syns stekt, strimlad svartkål som passar finfint till.

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Strömberg Bååth

4 svar till “Långkokt köttfärssås med färska tomater”

  1. Ann-Kristin Ölund skriver:

    Fu kan även riva ner en mängd squash och låta bli att steka köttfärsen först. Låt allt bara puttra på med riklig kryddning. Jag tar mer lök till så mycket köttfärs och den ” smälter” jag ner innan jag häller i resten. Köttet blir som en smaksättning kan mansäga.

  2. rosmarie.jiveborn skriver:

    Att använda rotgrönsaker i köttfärssåsen blir extra gott och mustigt! Lite av en ny kulinarisk början på en ny årstid! ?

  3. Anne Helen skriver:

    Heisann.

    Ser lekkert ut!
    Kan man bruke tomater som har vært fryst?

  4. Cecilia skriver:

    Om man byter ut grädden mot rött vin och låter koka med från början får man en super god köttfärssås som man kan ha i en fantastiskt god lasagne med bechamel, riktig mozzarella och parmesan. Jag gör alltid en stor sats och fryser in till matlådor. Den blir ännu godare när den värms igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *