16. april 2019

Gult grönsakssalt av rotsaker

Att använda rotsaker till grönsakssalt är ett fint sätt att bevara smaken och få användning för grönsaker som börjar se lite slitna ut. Rotsaker har utmärkt smak och ger ett salt som är lika gott till grönsaker som i matlagningen.

Gult grönsakssalt är ett superfint tillbehör.
Ingredienser
  • persiljerot
  • palsternacka
  • gulbetor
  • gula tomater
  • gul lök
  • vitlökssklyftor
  • vatten
  • salt

Rotsaker som selleri, morot, palsternacka och persiljerot är goda i grönsakssalt och till det kan du sedan lägga till annat som finns att skörda.

Till rotsaker är det bra att kombinera till exempel tomat och squash som innehåller lite vatten. På bilden ser du en vacker gul vintertomat som fått ge extra smak till just det här saltet. Det går bra att använda frysta grönsaker om färska saknas. Jag anger ingen mängd i ingredienslistan eftersom det görs fritt efter vad som finns att tillgå.

Gör så här:
Skala alla rotsaker och se till så det inte finns några bruna eller skadade delar.
Riv rotsakerna grovt och lägg i en matberedare.
Skär kryddor, stjälkar, blad eller andra grönsaker i mindre bitar och lägg tillsammans med rotsakerna.
Kör grönsakerna i matberedaren till en finfördelad massa.
Häll i lite vatten i taget om du tycker att massan blir för tjock, men pass på så det inte blir för mycket.
Vissa matberedare klarar inte av att finfördela tillräckligt mycket, lägg då över i en annan skål och mixa med stavmixer.
Smaksätt röran med finkornigt salt och blanda.

Bred ut smeten på ett bakplåtspapper och torka i ugn på max 50 grader med ugnsluckan öppen. Luckan behöver stå på glänt så att fukten vädras ur, annars är det lätt hänt att saltsmeten bakas istället för att torka. En stor mängd smet torkas bäst i två omgångar, det tar tid att torka i ugn. Smeten kan frysas. Det går också bra att torka saltet i bär- eller svamptork.
Dela den torra kakan i mindre bitar och mortla eller mixa till ett salt.

Vad gäller mängden salt kan ett riktmärke vara att det till 5-6 rotsaker (runt 500 g) och lite andra grönsaker kan vara lagom med 1 dl salt.

Använd på grönsaker, i matlagningen som vacker topping på en macka eller ge bort i present.

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Fors Östberg

 

Gult grönsakssalt är ett superfint tillbehör.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *