fbpx

02. juli 2019

Grönsaksbuljong

Med en hemmakokt grönsaksbuljong kan du alltid laga mat med fantastiska smaker. Ett smart sätt att använda grönsaksrester och sådant du fått för mycket av i årets odling.

Två händer häller upp buljong i en stor koppargryta.
Ingredienser
  • blandade grönsaker, till exempel stjälkar av persilja, lökblast, morötter, palsternackor, tomater eller annat som finns till hands.

När trädgården plötsligt börjar leverera grönt i mängder passar det bra att göra storkok på sånt som blir över. En hemkokt grönsaksbuljong är alltid användbar och förvaras lätt i frysen.

Gör så här:
Fyll upp en halv kastrull i valfri storlek med blandade grönsaker. Det passar mycket fint med stjälkar av persilja, lökblast, morötter, palsternackor, tomater eller annat som finns till hands.
Häll i vatten så det precis täcker grönsakerna.
Krydda med salt, lagerblad, några vitpepparkorn.
Koka upp blandningen och låt koka tills grönsakerna är mjuka, cirka 30 minuter.
Häll kokvattnet genom en sil till en ren bunke och låt svalna.
Använd en kort tid efteråt eller frys in.

Använd som grund i till exempel soppor och grytor.

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Strömberg Bååth

4 svar till “Grönsaksbuljong”

  1. veronicalantz skriver:

    Hur fryser du in detta bäst? i plastburkar el glas? plastpåsar? hur länge håller buljongen i frysen?

    gröna hälsningar

    Veronica

    • Sara Bäckmo skriver:

      Jag brukar frysa i plastburkar, det är enkelt att klämma ur buljongen ur dessa även om den inte tinat helt. Går också bra i till exempel ursköljda mjölkkartonger.

  2. Anette skriver:

    Tips är att frysa in i istärningslådor... bara trycka ut så många tärningar dom behövs

  3. Lena skriver:

    Ska inte buljongen reduceras först.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *