Stäng menyn

Grönsaksbuljong - Koka egen buljong

Gör din egen grönsaksbuljong - helt fri från onödiga tillsatser. En smakbomb av koncentrerade grönsaker. Gör grunden med svamp för extra fyllig buljong. Enkelt och klimatsmart.

  • INGREDIENSER
  • (svamp)
  • blandade grönsaker, stjälkar, frukter
  • salt
  • vatten

Under stora delar av trädgårdssäsongen finns det blad, stjälkar, rötter och frukter i köksträdgården som passar otroligt bra till egen buljong. Med en egen odling finns ingen anledning till att köpa buljong. Det enda som behövs är blandade grönsaker och växter, salt, vatten och en kastrull.

I min buljong till det här receptet har jag också använt svamp, vilket ger en extra smakrik buljong. Du kan hoppa över det momentet om du vill och gå direkt till steg 2.

Till buljong passar det att använda till exempel: alla sorters lök, palsternacka, rotselleri, stjälkselleri, kål, fänkål, persilja, tomat, squash, morot, libbsticka, äpple och paprika. Du kan använda växtdelar som inte duger till annat och som rensats eller skalats bort. Och det går lika bra med köpta som hemodlade grönsaker.

GÖR SÅ HÄR

Steg 1
Rensa matsvamp och fyll upp en rejäl kastrull. Häll på vatten så det nästan täcker svampen. Koka upp och låt koka 15 minuter. Sila av vätskan för att använda vidare i receptet. Svampen kan frysas in eller mixas till färs.

Steg 2
Rensa och skölj (skala eventuellt) de grönsaker du vill använda buljongen. De ska vara fria från jord och insekter. Lägg grönsakerna i svampbuljongen från steg 1, eller täck generöst med vatten i en stor kastrull. Lägg också i pepparkorn, lagerblad och annan smaksättning som du gillar.

Värm vattnet så det nästan kokar och låt sjuda tills alla grönsaker blivit mjuka. Koka inte, då är det risk att grönsakerna kokar sönder och ger en grynig buljong. Sjud ytterligare några minuter och sila därefter av vätskan. Salta buljongen så du tycker den är lagom, jag använder gärna mycket salt här eftersom buljongen senare ska användas koncentrerad i matlagning.

Koka ner buljongen så att den blir lite simmig, det tar kanske en timme. Låt svalna och häll sedan på burkar eller flaskor för att frysa.

 

 

Buljongen kan användas som grund i all typ av matlagning där du vill använda buljong eller fond. Den är också synnerligen god att värma i en mugg och dricka till förrätt eller lunch. Lägg gärna i färskt grönt, stekt svamp eller krutonger vid servering. På bilden har jag gjort en enkel soppa med fint strimlad friterad svamp, fint strimlad paprika och koriander i.

På vilket sätt är den här buljongen bättre än köpt? Den är gratis. Den har inte fraktats. Den har inte packats i plast. Den innehåller inga konserveringsmedel eller onödiga tillsatser.

 

Recept & foto: Sara Bäckmo