Stäng menyn

Gravad lax med dill

Jag gravar gärna portionsförpackningar av lax. Det blir lagom stora bitar till lunch eller middag. Med hemodlade kryddor blir det extra gott med gravad lax!.

Vackert röd gravad lax på ett fat.
Ingredienser
  • 1 kg lax i bitar
  • 4 msk salt
  • 4 msk strösocker
  • 2 tsk mortlad svartpeppar
  • ett stort knippe dill

Gravad lax är väldigt enkelt att göra. Använd en hel laxsida eller mindre portionsbitar. Glöm inte att gravad lax går utmärkt att frysa och är mycket god att använda i till exempel pastasåser eller som tillbehör till grönsaksrätter.

Gör så här:
Blanda salt, socker, peppar och hackad dill.
Gnid in laxbitarna med blandningen.
Lägg bitarna och resten av salt-socker-blandningen tätt tillsammans i en plastpåse.
Låt laxpåsen ligga på en tallrik i kylskåpet i två dygn, vänd några gånger per dag.
Skrapa sedan bort kryddorna.

Gravad lax är gott som tillbehör till potatis (kokt, stuvad eller stekt) men också fin i sås med gräslök till pastan. Den här rätten är förstås särskilt trevlig att servera på julbordet!

Mer från Skillnadens Trädgård

Bli medlem på Sarabackmo.se för att få tillgång till längre artiklar, trädgårdsguider och särskilda erbjudanden från Skillnadens Trädgård.

Om du gillade den här artikeln om gravad lax kan du hitta liknande på samma ämne genom att använda sökrutan högst upp i vänster hörn på startsidan och skriva in det du är intresserad av att läsa mer om. Du kan också hitta mängder av andra spännande artiklar på startsidan under rubriken "lästips". Här har jag samlat några av mina favoriter de senaste åren!

Glöm inte att titta förbi min webbutik när du ändå är inne på hemsidan. Du hittar den här.

Det finns så klart också massor av nyttiga råd om trädgård och odling på min YouTube-kanal. Där kan du till exempel se hela videoserier om allt från att starta sin första trädgård till hur man tar hand om sin skörd på bästa sätt. Eller för den delen riktiga djupdykningar i en speciell grönsak, frukt eller bärsort som är särskilt intressant för säsongen. Kolla in min YouTube-kanal här!

 

 

Recept på gravad lax: Sara Bäckmo
Foto: Maria Fors Östberg

 

Vackert röd gravad lax på ett fat.