Stäng menyn

Friterade strimlor av svamp - höstens godaste tillbehör

Snabbt och enkelt att laga och försvinnande gott att äta. Passar till det mesta och kan också användas om ersättare till kött i vissa rätter. Gott av svamp!

  • INGREDIENSER
  • valfri svamp, tex Karl-Johan
  • olja att fritera i
  • salt

Det här var ett tips jag fick av en läsare i en kommentar, när jag skördat ohyggliga mängder Karl-Johan på sensommaren. Det har aldrig fallit mig in tidigare att tillaga svamp på det här viset och jag kan bara inte förstå att jag gått miste om så mycket gott.

Att fritera svampen på det här viset ger ett tillbehör som är enkelt att laga, helt gratis och dessutom tycks gå hem också hos den som normalt sett inte alls gillar svamp. Jag har provat!

Ät den friterade svampen till annan mat, eller använd den som ersättare i rätter där det passar. Jag har ätit den med stor behållning i tortillas med grönsaker, i soppa, buljong, på smörgås och lite till.

GÖR SÅ HÄR
Alla delar av svampen kan användas, men det är lättast att skära långa tunna strimlor av fötterna på svamp. Använd till exempel Karl-Johan.

Rensa svampen och behåll fötterna i hela sin längd. Skär i smala skivor, knappt 0,5 cm tjocka. Skär skivorna i strimlor på längden.

Hetta upp en olja lämplig för fritering i en stekpanna eller fritös. Lägg ner svampen i omgångar och fritera. Ta upp ur oljan och låt rinna av på papper. Strö flingsalt, gärna med lite chili, över.

Bonustips är att svampen nästan är ännu godare när den friteras direkt från frysen. Förbered genom att strimla svampen efter skörd och frys helt färska. Lägg strimlorna i påse försiktigt (eller på en bricka), alla strimlor åt samma håll, och lägg i frysen. De ska inte förvällas innan. Ta fram direkt ur frysen och langa ner i oljan, eller halvtina innan.

Se fler recept med svamp och råvaror från köksträdgården på Skillnadens mat.

 

Recept & foto: Sara Bäckmo

 

Grovrensa svampen i redan i skogen. Skär bort jordiga delar av foten och ta bort rör på undersidan hatten. Borsta också bort barr och insekter.