Fläderbärskapris
Fläderbärskapris - ett läckert tillbehör till både pizza, pasta eller i en sallad. Vilken känsla att servera egenodlad kapris!
Ingredienser
- 1/2 liter rensade, omogna fläderbär
- 1/2 msk salt
- 1 msk strösocker
- 3,5 dl vatten
- 1/2 msk äppelcidervinäger
- 1/2 dl ättiksprit
Det här receptet är ett läsarbidrag från Matilda Mattsson. Matilda skriver: "Jag har ett himla stort fläderträd och hinner sällan ta vara på alla fläderblommor. Då är det toppen att i augusti kunna ta vara på fläderbären istället! Här kommer ett recept på fläderkapris, och bären ska tas när de är omogna och fortfarande gröna."
Tack Matilda för ett fint recept!
Gör så här:
Sätt på ugnen på 110°C och sätt in de burkar som ska användas för sterilisering. Tag bort eventuella gummipackningar innan.
Skölj och rensa bären så att det blir så lite kvist kvar som möjligt.
Koka bären i 1 liter vatten i 5 minuter.
Blanda ihop 3,5 dl vatten med saltet, strösockret, äppelcidervinägern och ättikspriten i kastrull. Låt koka upp.
När bären har kokat i 5 minuter ska de sköljas i kallt vatten och sedan fösas ner i den varma lagen.
Låt bären koka i lagen på svag värme i 10 minuter.
Sila av bären och spara lagen.
Lägg bären i de rengjorda och varma burkarna och häll sedan över den varma lagen, fyll ända upp till kanten.
Förvara svalt och servera först efter 1 vecka.
Vilken känsla att öppna en burk egenodlad kapris! Blir ett delikat tillbehör till pizza, pasta eller i en sallad!
Recept: Matilda Mattsson
Foto: Maria Fors Östberg