08. april 2019

Färskost med vårens smaker

Inget är väl så gott på nybakat bröd som hemmagjord färskost? Det här receptet är enkelt och smaksatt med det första som tittar upp i köksträdgården på våren. Äts bäst sittande vid en solvägg i april!

Fint bröd med färskost på rödvitrutig duk.
Ingredienser
  • 1 liter naturell yoghurt
  • 3 dl gräddfil
  • sal
  • Väl en smaksättning:
  • 3 pressade vitlöksklyftor
  • 1-2 dl hackad bladlök
  • 3 msk hackade färska kryddörter
  • eller
  • 1 msk hela kumminfrön

Det här kan bli familjens godaste pålägg! Variera smaksättningen i osten beroende på vad som finns att skörda just precis nu. Lök och kryddor är fina i osten och med några färska grönsaker på toppen blir smörgåsen otroligt god.

Gör så här:
Blanda yoghurt och gräddfil i en kastrull.
Värm blandningen och låt den sjuda (ej koka) tills den blivit rinnig och börjar skära sig.
Låt massan rinna av i ett durkslag med duk i, alternativt kaffefilter.
När massan blivit krämig och lätt att breda på en smörgås läggs den i en skål och valfri smaksättning blandas i.

Servera på smörgås och toppa med grönsaker. Vasslen som runnit av brukar jag baka bröd på.

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Fors Östberg

 

Fint bröd med färskost på rödvitrutig duk.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *