fbpx

07. februari 2019

Enkel pyttipanna med purjolök och dill

Pyttipanna kan vara det allra enklaste att laga. En bra bas av rotsaker i säsong kan kompletteras med tillbehör som lax, kött, ost eller bönor. 

Ingredienser
  • blandade rotsaker
  • purjolök
  • dill, färsk eller fryst
  • smör
  • salt och peppar

Oavsett årstid finns rotsaker i vår trädgård. Med fina grönsaker som purjolök och dill som sällskap i pannan blir det smak efter säsong. Perfekt för kokta rotsaker från dagen innan.

Gör så här:
Skala och dela rotsaker i bitar, ej för små. En blandning av rotsaker är godast, till exempel rotselleri, betor, palsternacka, potatis, morot.
Koka upp vatten och koka rotsakerna i cirka 5-10 minuter.
Putsa en purjolök och skär i skivor.
Stek rotsakerna i smör och fräs under tiden purjolöken i smör i en kastrull på mellanvärme. Löken ska bli mjuk men inte hårt fräst.
När rotsakerna är nästan färdiga vänds purjolöken ner i pannan. Lägg i ordentligt med hackad dill och vänd om.

Pyttipannan kan kompletteras med till exempel skinka eller bitar av gravad lax som får fräsa med purjolöken en stund. Fetaost eller stekt halloumi kan vändas ner i pyttipannan när den nästan är klar, liksom brytbönor, kokbönor eller fräst brysselkål. Låt trädgården bestämma!

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Strömberg Bååth

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *