Stäng menyn

Crepes med stuvning på spenat

Pannkakor som vi inte lyckats äta upp på torsdagar blir fin helgmat i ny skepnad. Prova att göra mina crepes fyllda med läcker stuvning på bladgrönt.

En tallrik där det ligger crepes i en hög. På dem syns smält ost och runt omkring ligger det illrosa rädisor på ett grått träbord.
Ingredienser
  • kalla pannkakor
  • 500 g färsk eller 250 g fryst spenat
  • gul lök
  • smör
  • lite fiskfond
  • vetemjöl
  • salt
  • muskotnöt

Fyllda pannkakor är suverän trädgårdsmat. Jag älskar att fylla dem med stuvning av nyskördad spenat och nu närmar sig tiden då våra middagar kommer proppas fulla av denna grönsak. En vanlig vecka, när bladgrönsakerna är i full säsong, äter vi ungefär ett kilo färsk spenat. Direkt från vår trädgård. Fantastiskt! Stuvning är ett perfekt sätt att få in stora mängder blad i maten.

Gör så här:
Spenatstuvning:
Förväll spenaten om du använder färsk och krama ur vätskan.
Hacka spenaten.
Hacka lite gul lök fint och fräs mjuk i lite smör i en kastrull.
Lägg i spenathacket i katrullen och häll på grädde så att det täcker spenaten.
Häll gärna i en skvätt fiskfond om du har.
Pudra över lite vetemjöl och rör ordentligt så det inte bildas några klumpar i stuvningen.
Krydda med salt, lite muskot och svartpeppar.

Crepes:
Bred ut en klick stuvning i en sträng på en pannkaka.
Rulla ihop den och lägg på en smord ugnsfast form. Strö över en god lagrad ost. Gratinera i 225 grader i 15-20 minuter.

Komplettera gärna måltiden med något kokt ägg och färska grönsaker. Tomat eller bönor är gott till!

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Strömberg Bååth