Stäng menyn

Bostongurka från Blekinge

Bostongurka kan göras av både slanggurka och inläggningsgurka. Det blir ett gott tillbehör till många rätter. Gör en sats och dela upp i många små burkar så räcker inläggningen länge.

  • INGREDIENSER
  • 2 kg gurkor/squash
  • 2 st gula lökar
  • 2 tsk senapsfrön, bruna eller gula
  • 2 dl ättika 12%
  • 6 dl strösocker
  • 1 röd/orange/gul paprika

Mina odlarvänner Lena och Gudrun Wirblad har flera gånger bjudit på bostongurka från Blekinge när vi haft knytkalas med trädgårdsvänner. Den goda inläggningen har till och med fått mig att sukta efter bostongurka och jag har bett om receptet.

Lena berättar att hennes mamma Gudrun fick det här receptet av grannfruarna, när familjen odlade gurka på gården. När det var dags att plocka gurkorna fick Gudrun med familj både hjälp och recept av grannarna. Nu heter blandningen därför bostongurka från Blekinge.

GÖR SÅ HÄR
Tvätta gurkorna, skär dem grovt i bitar och hacka dem sedan i matberedaren.
Låt vätskan rinna av i ett durkslag. Pressa också ur vätskan så att gurkan blir så torr som möjligt.
Koka upp ättika och socker så att allt socker löses upp.
Finhacka lök och paprika.
Blanda alla ingredienser i en stor gryta och låt småkoka i 1,5-2 timmar. Rör om då och då.

Om du tycker om kryddig smak är ett tips att blanda i lite chili och några vitlöksklyftor i gurkan när den kokas.

Ska gurkan långlagras kan det vara idé att blanda i natriumbensoat som extra konserveringsmedel. Använd 1 kryddmått natriumbensoat per kilo färdig gurka. Rör ut natriumbensoat i den varma gurkblandningen och fyll sedan på helt rena burkar, som värmts i ugnen på 100 grader cirka 30 minuter.

Tack Lena & Gudrun Wirblad för receptet!

 

Recept: Lena & Gudrun Wirblad
Foto: Maria Fors Östberg