Stäng menyn

Bönor i tomatsås - hemlagat och godare än köpt

Gör dina egna bönor i tomatsås och skippa konserverna. Använd köpta torkade bönor och tomat från grönsaksdisken - eller odla och laga från grunden av egna råvaror.

  • INGREDIENSER
  • ca 2,5 dl torkade bönor (ca 5 dl kokade)
  • 5 dl passerade tomater
  • en halv selleristjälk
  • en bit lök av någon sort
  • en halv morot i slantar
  • 0,5 msk potatismjöl
  • salt

Till en sommarmiddag inspirerad av engelsk frukost gjorde jag en bytta med klassiska bönor i tomatsås. Ungefär som från en konservburk, men med hemodlade bönor och tomat, och lite mer stuns i tomatsåsen än den köpta. Målet var annars att göra tillagningen så att bönorna till stor del liknade köpe, mild och lite lagom vanlig.

Jag använde hemodlade kokbönor, en liten svart böna som heter 'Oves lilla svarta'. Det går att använda vilken typ av kokböna som helst, till exempel flageoletböna, bruna bönor, cannellinibönor, kidneybönor och borlotto. Traditionellt till vita bönor används små vita kokbönor, alternativt stora limabönor. De senare är dock nästan stört omöjligt att odla i vårt klimat med bra resultat. Satsa på någon av bönorna jag nämner ovan istället.

 

GÖR SÅ HÄR

Börja med att blötlägga de torra bönorna över natten. Skölj sedan bönorna och koka upp dem med rikligt vatten, lätt saltat. Koka bönorna mycket försiktigt tills de blir mjuka. Beroende på vilken böna du använder tar det vanligtvis 30-60 minuter. Häll av vattnet och spola bönorna i kallt vatten.

Koka under tiden tomatsåsen. Jag använde passerad tomat: Koka tomater mjuka och passera genom passerkvarn så att skal och kärnor separeras från från det mosade fruktköttet.

Lägg grönsakerna i stora bitar i tomaterna och koka upp. Låt puttra cirka 30 minuter. Sila därefter av grönsakerna och lägg tomatsåsen tillbaka i kastrullen.

Blanda potatismjölet i ett litet glas med lite vatten, så att det bildas en simmig röra. Vispa ner den i tomatsåsen, ta så mycket att såsen får en lite krämigare konsistens utan att för den delen bli fast.

Vänd ner bönorna i såsen och smaka av med salt.

Bönorna är urläckra blir milda i smaken och konsistensen nästan precis som konserverade bönor i tomat. Förvara bönorna i en burk i kylen. De är nästan godast kalla en varm sommardag, men kan också värmas och ätas till vad som. Vår engelska middag bestod av bönor i tomat, stekt bacon, stekt ägg, stekt svamp, rostbröd och kålchips. Inte en enda färsk grönsak!

 

Recept & foto av Sara Bäckmo