Stäng menyn

Blåbärsmuffins

Supergoda och saftiga blåbärsmuffins som kan lysa upp vilken mulen dag som helst. Det här enkla receptet kan varieras efter smak och säsong.

Nybakta blåbärsmuffins pudrade med florsocker serverade på ett blått fat.
Ingredienser
  • 2 ägg
  • 2 dl socker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1, 5 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljpulver
  • 50 gram smält smör
  • 1,5 dl mjölk
  • 2-3 dl blåbär, färska eller frysta
  • florsocker

Muffins är en klassiker vi aldrig tröttnar på och som kan varieras i oändlighet. Det går naturligtvis bra att använda vilka bär som helst; nu blev det blåbär eftersom vi har gott om dem och dessutom är det ett av barnens (och mitt) favoritbär.

Det finns många recept på muffins, här är ett bra grundrecept som ger ca 12 st muffins:

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa ägg och socker luftigt i en bunke.
Blanda de torra ingredienserna och tillsätt därefter smöret och mjölken.
Rör snabbt ihop allt till en jämn smet.
Ställ muffinsformar på en plåt eller i en muffinsplåt och fyll dem med smet till drygt hälften.
Lägg 2–3 tsk blåbär på varje muffins.
Grädda mitt i ugnen i ca 20 min.
Låt svalna och pudra över florsocker.

Jag älskar att odla blåbär och äta dem precis som de är - dessutom är de är så användbara i bakverk. Allt blir ju så sanslöst gott med blåbär! Skogsbär eller trädgårdsbär, det går bra vilket som. Men har du inga blåbär i din trädgård är det ingen dum idé att plantera ett par. Läs gärna Därför ska du odla blåbär i trädgården så förstår du nog vad jag menar.

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Fors Östberg

Nybakta blåbärsmuffins pudrade med florsocker serverade på ett blått fat.