Stäng menyn

Provar bredså morötter

Höstmorötter, gul lök och Linnétagetes i Skillnadens Trädgård.

Nu har jag provat att bredså morötter. Fick tips av två hängivna odlarkvinnor under Tusen Trädgårdar och plockade genast fram fröpåsen för att göra ett försök. Enligt besökarnas metod drog jag upp ca 20 cm breda fåror, strödde ut frön glest (så glest det nu gick) och puttade över jorden. Sen kom världens regnskur, vattningen är inte direkt ett slitgöra den här sommaren.

Kvinnorna som tipsade om bredsådden tyckte det var ett bra sätt att få ut stor skörd på liten yta. Dessutom odlade de potatislök mellan raderna. Bädden som morötter och lök stod i var ca 1 meter bred och lätt att rensa från två håll.

De morötter som sås nu under sommaren är av sorterna som benämns sommarmorötter. De växer till sig snabbt och ger skörd under hösten, dock inte för lagring.

Morötterna går sisådär i år. Det ser grönt ut i landet men jag är inte alls nöjd. Två skäl.

1. Alldeles för mycket av morötterna går i stock. Då växer en stor stjälk fram där blommor bildas. När stjälken växer till sig stannar roten av och blir träig. Oätlig.

2. Jag har provat att odla utan täckodling och varvat morotsrader med lökrader ganska tätt. Bar jord alltså. Passar mig inte alls. Ogräset växer till och jag måste rensa.

Hoppas nu inte att all morot går i stock eftersom det som växer på den här plätten är tänkt att skördas sen höst och eventuellt lagras.

För övrigt har jag precis börjat skörda min höstsådda morot. Den växer långsamt. I varmbänken blev de klara på kortast tid, därefter på friland i djupbädden. I år ska jag inte höstså morötter utan satsa på att bygga upp höga bäddar på friland där rötter för tidig skörd kan växa till sig under duk.

Den fina tagetesen som står mellan höstmorötterna på bilden är Linnétagetes. En riktigt gammal sort som kommer från Linnés trädgård. Eftersom hans födelseplats, Linnés Råshult, ligger här i Kronobergs län känns det extra fint att odla den. Visst är den fin!
/Sara Bäckmo

02. juli 2014