Stäng menyn

Potatisbladmögel slår hårt

Det är inte så att jag fått nog, men jag har tröttnat på att inte få se de där riktigt fina skördarna av tomater. Nu behöver jag bolla saken och hoppas på råd från Farbror Grön.

Varje år drabbas både potatis och tomater i min trädgård av potatisbladmögel. Det är en liten spor som flyger omkring i luften och angriper både potatis- och tomatblast. Bladen krullar ihop sig i kanterna, varefter blasten blir brun och vissnar ner. Vill det sig illa kan potatisen drabbas av röta, men jag lyckas förhindra det genom att kvickt ta bort blasten när den angripits.

 

Värst för tomaterna
Värre är det med tomaterna. Istället för att mogna blir angripna tomater bruna och ruttnar. Det går fort och en stor del av skörden förstörs i ett huj. Det är omöjligt att ta in dem för att eftermogna eftersom de helt enkelt ruttnar.

Jag har lyckats få nog med skörd av både potatis och tomater under åren ändå och hittat sätt att frysa tomater istället för att lagra inomhus under vintern. Men nu har jag tröttnat lite och skulle vilja se en superskörd av friska tomater. Jag längtar efter det!

I veckans avsnitt av podden "Två odlare emellan - Bäckmo & Wätterbäck" rådfrågar jag Johannes om ett drastiskt val: Ska jag skippa potatis eller tomater i årets odling? Gör det nån skillnad? Hör nya avsnittet här:

 

Veckans avsnitt sponsras av Gjordnära Tunnelväxthus och Impecta Fröhandel.

Av förklarliga skäl är det svårt att se bilder i en podcast. Om du vill se fler bilder på hur potatisbladmögel ser ut kan du kika på klippet nedan, där visar jag hur potatisblasten ser ut när den drabbats. Och om du scrollar ner i inlägget finns bilder på tomatblast och drabbade tomater med.

Läs inlägget Tomat och potatis i samma trädgård om du vill ha en sammanställning av alla tips som kom till oss efter att podden publicerades.

Det finns mängder att läsa om potatisbladmögel på nätet, det är bara att googla. Min tanke har varit att skippa potatisen eftersom den drabbas först på säsongen. Jag ville helt enkelt se om tomaterna klarar sig då. Men eftersom en del av angreppen kan komma via jorden är jag osäker på vad som blir nyttan med det.

 

Gröna blad med bruna fläckar.

Bladen får bruna fläckar som snabbt sprider sig till resten av plantan. Inte mycket finns att göra.

 

Vad skulle passa mig?
Jag blir inte klok riktigt på alla metoder och vad som skulle passa bäst här. Jag vet att många odlar tomater i kruka just för att kunna odla i fräsch och ny jord som garanterat är utan smitta. Och det är ju ett alternativ. Men jag tycker det är jättejobbigt att odla i kruka. Allt i min trädgård går ju ut på att få så bra resultat som möjligt - med så enkla medel som möjligt. Krukodling kräver noga passning med både vatten och gödning och jag kan inte riktigt hantera det som livet ser ut nu med små barn och jobb. Och var skulle jag ha typ fyrtio stora krukor med tomatplantor?

Sedan poddavsnittet spelades in har jag förstås hunnit fundera en del på alternativen. Och jag har fortfarande inte kommit fram till något bra, annat än att jag trots allt vill ha både potatis och tomat. Kan du komma på något sätt som skulle funka? Tipsa gärna!

 

Tomater som ruttnar efter att ha drabbats av potatisbladmögel.

Det är så trist att se en stor plantering drabbas. Det går fort och sedan är tomaterna utom räddning.

 

Fler avsnitt att lyssna till
Vår podcast hade premiär i mellandagarna och blev snabbt en av de mest avlyssnade i landet - plats 30 för första avsnittet på iTunes lista över populäraste poddarna! Förra veckans avsnitt, om skörd i januari, kan du höra nedan. På tvaodlareemellan.se finns alla tidigare avsnitt!

 


 

Välkommen att höra av dig till oss om du vill vara med som sponsor i Två odlare emellan. Både företag med trädgårdsrelaterade produkter och tjänster samt övriga är välkomna att sponsra. Information och kontaktuppgifter hittar du här.
/Sara Bäckmo

17. januari 2017