Potatisbladmögel förstör potatisblasten
Håll utkik efter förändringar på potatisblasten om några veckor. Får bladen mörka fläckar och ser allt dassigare ut kan potatisbladmögel ha drabbat plantorna.
Bladmögel på potatis kommer som ett brev på posten varje år. Helt väntat och inte alls någon överraskning. Vår och försommar har varit mycket fuktig och det gör att risken ökar.
Första gången jag odlade potatis blev jag förbryllad när blasten plötsligt blev alldeles fläckig och sedan vissnade ner rad efter rad. Det tog ett tag innan jag förstod vad som hände. Och då blev jag alldeles förskräckt och trodde hela skörden var förstörd. Nu vet jag lite mer och är inte alls lika skrajsen.
Ett tydligt tecken på att något är på gång är att bladen får runda bruna fläckar. Det ser nästan ut som en brännskada. Allt eftersom sprider sig fläckarna över bladet, ut i kanterna. Blasten ser ut att vissna och när det gått riktigt långt är potatislandet täckt av långa rader skelett av stjälkar som krampaktigt försöker hålla sig upprätta innan de kapsejsar ner över markytan.
Bladmögel sprids i luften och potatisen jag odlar får det alltid. Först den tidiga potatisen, sedan den sena. Jag fick tipset att inte odla tidig och sen potatis bredvid varandra. Smittan kan visst fördröjas om inte tidiga potatisen för över möglet till den sena.
När jag ser att möglet är här kapar jag blasten på en gång. Eftersom blasten är smittad lägger jag den inte på komposten eller använder den i täckodlingen. Det gör jag bara om jag kapat blast som är helt frisk. Istället lägger jag den i säckar och åker med den till tippen.
Om blasten mot förmodan sitter kvar då den fått bladmögel kan potatisen drabbas av brunröta. Då kan skörden vara förstörd. Men om blasten klipps ner minskar risken för det. Eftersom jag räknar med att all min potatis någon gång under säsongen drabbas av bladmögel är det viktigt för mig att förrota så mycket potatis som möjligt. Då har jag gett plantorna många veckors försprång, vilket gör att de haft längre tid att växa innan blasten kapas och tillväxten hämmas. Det gör att skörden blir lite större.
Men vad händer med all potatis när blasten kapas? Då låter jag potatisen ligga kvar i backen. Ingenstans har den det så härligt som i den fuktiga och lagom tempererade jorden. Här kan den ligga till dess jag skördar under sommaren, eller sent på säsongen om det är en höst- eller vinterpotatis. Jag har också varit med om att potatis satt ny blast och börjat växa igen senare under sommaren.
Det känns bra att ha odlat ett gäng säsonger så jag känner igen hur bladmögel ser ut. Då kan jag göra nåt åt det och förhoppningsvis hindra att smittan sprids så snabbt till övrig potatis. Också tomater kan ju drabbas av bladmögel, så det finns anledning att reagera på stört när det noteras.
/Sara Bäckmo