Planterar nytt från pluggbrätte
Eftersom jag inte kan odla späda bladgrönsaker på soliga friland i år driver jag istället upp plantor att sätta på skuggsidan. Pluggbrätten är fenomenala och jag får fram många plantor på liten yta. Allt odlat i skugga. Här är min senaste plantering med bland annat asiatisk kål.
Den här sommaren är min största prövning som odlare. Jag har så mycket längtan sedan de två senaste småbarnsåren, vill så mycket och har haft fantastiska planer. Men den torra sommaren begränsar mig väldigt. Visst växer det förvånande bra i köksträdgården, tack vare täckodlingen, men det är många växter som fått stryka på foten i år. Jag kan helt enkelt inte odla majrova, sallat, vissa sommarblommor, rucola och en del andra bladgrönsaker på friland. De torkar bort då jag inte kan vattna så mycket som skulle behövas.
Min räddning i eländet är att välja andra växtplatser än min vanliga köksträdgård, som ligger i full sol hela dagen. På norrsidan håller jag på att etablera en perennrabatt, men bestämde mig raskt för att odla bladgrönsaker där det här året. Jag ska skriva mer i detalj om vad jag odlar där senare.
Pluggbrätte för många plantor
Det är helt omöjligt för mig att så någonting i stora köksträdgården nu. Jag har provat under hela sommaren att få upp morötter, men till och med med hjälplig bevattning går det inte. Det är bara en del av sådden som kommer upp och när den gör det bränns den sönder. Det är så sorgligt.
Istället sår jag grönsaker i pluggbrätten. På liten yta kan jag så mycket. Hela sådden kan stå på underbevattning i skuggan och växer upp jättefint. Tråget på bild såddes på midsommarafton och innehåller olika slags bladkål, samt asiatisk kål och rucola. För att inte kålmal och fjäril ska lägga larver har tråget stått under slarvigt pålagd fiberduk.
Till dig som vill odla mer under sommaren är pluggbrätte ett bra tips. Många plantor på liten yta, lätt att flytta till skuggig plats, kräver inte så mycket vatten som sådd på friland, lätt att sätta ut på platser där plantor behöver kompletteras ellerersättas.
Vid planteringen ploppar jag upp plantorna, som är lätta att hantera och perfekta små konstverk med fint utvecklade rotsystem. Vid sådden har jag petat ner flera frön i varje plugg, istället för att så dem ett och ett. Nu sätter jag ner hela lilla klumpen, utan att sära på plantorna. Eventuellt delar jag på dem senare, eller gallrar. Just nu känner jag att jag inte vill slösa på plantor mer än jag gjort redan i köksträdgården.
Asiatisk broccoli
Plantorna jag sätter ut här är av en grönsak som på svenska kallas för blomsellerikål. Sorten heter 'Hon Tsai Tai'. Det är en mycket snabbväxande asiatisk grönsak, där både blad och blomstjälkar kan användas. Stjälkarna är röda och ser ut som en mycket späd broccoli, där också knopparna eller de små blomställningarna äts. Perfekt att steka lätt.
På hösten är det fint att skörda flera snabbväxande kålsorter som såtts under sommaren. I videon nedan kan du se exempel på det.
Väljer skugga
Jag har valt den här skuggiga platsen till planteringen. Fastän jorden är bar är den tydligt fuktigt. Det är stor skillnad från hur bar jord ser ut på friland i övriga trädgården. Plantorna sätts som i en liten dal. Det är ett perfekt sätt att odla nu när det är torrt, eftersom vattnet lätt stannar kvar i dalen, snarare än att rinna iväg dit där det inte behövs. Jag har skrivit om det och en massa andra knep för att odla när det är torrt. Läs mer i länken nedan.
Läs mer: Odla smart när det är torrt
Nu är det bara att vänta och se vad det blir av det här. En vanlig sommar skulle jag kanske inte längta så mycket efter resultatet eftersom det alltid finns så mycket annat. Jag fyller på med grejer hela tiden och äter allteftersom. Men nu är det annorlunda. Utbudet av grönsaker är mycket mindre i år på grund av torkan och jag känner mig verkligen tacksam över allt jag lyckas odla upp till fullstor storlek utan att det stryker med. Blomsellerikålen växer mycket snabbt och min förhoppning är att det åtminstone ska bli fina blad till sallader eller att woka. Men det godaste är förstås stjälkarna. Mums!
/Sara Bäckmo
14. juli 2018