Stäng menyn

Att plantera om paprika

Vad ska du tänka på när du ska plantera om paprika? De små plantorna är stadiga och pigga och behöver nu näringsrik jord för att växa vidare. Få tips här.

Paprikor i olika faser

De läckert gröna plantorna kommer att ge fin skörd av röda fina frukter på senvåren, sommaren och hösten. Foto: Ida Sjöö.

 

Jag är så glad att årets sådd av paprika gått som en dans! I tråg efter tråg tittar mängder av pigga plantor upp. Grobarheten har varit bra och som det ser ut blir det en sommar med mycket paprika i trädgården och förhoppningsvis stor skörd.

 

Läs mer: Så paprika - tips för att lyckas

 

Det här tråget med paprika bredsåddes den 4 januari och har gjort sin första tid med både undervärme och växtbelysning hemma. Drygt två veckor efter sådd är det nu tid att skola om plantorna i egna krukor. Hur gör man det?

 

Små paprikaplantor för omplantering

Paprikan är sådd i ett litet minidrivhus; ett lågt tråg med lock av genomskinlig plast. Foto: Ida Sjöö.

 

Paprikaplantor uppdrivna i växthus

I tråget är två sorter av paprika sådda, de flesta fröerna har grott och vuxit upp på kort tid. Foto: Ida Sjöö.

 

När är det dags?

De första bladen på en liten växt kallas för hjärtblad, det är de som sitter nederst på stjälken. Jag brukar skola om mina växter när det första bladparet ovanför hjärtbladen syns. Dessa kallas för karaktärsblad. Som du ser på de små plantorna nedan har växten tydligt två små bladpar på stjälken. Då är det dags.

I en bredsådd får man försiktigt lirka upp plantorna på sätt som passar. En gaffel eller en sked kan vara ett bra hjälpmedel om man vill lirka upp bara ett fåtal plantor. Jag ska ta upp alla och använder handen för att "skopa upp" de små plantorna. De säras på till en och en och läggs på bordet.

 

Paprikaplanta för omplantering

En liten planta av sorten 'Apple'. När plantan visar två bladpar är det dags att skola om. Foto: Ida Sjöö.

 

Separera paprikaplantorna

Alla plantor pillas upp ur tråget och säras på, utan att förstöra rötterna. Foto: Ida Sjöö.

 

Kruka och jord

Små plantor ska växa i små krukor. Försök inte vara snäll och sätt små plantor i stora krukor med mycket jord. Jag använder en liten fyrkantig kruka i hårdplast till mina första omplanteringar - av nästan alla växter. Krukan är 7,5 cm i diameter. Till omplanteringen använder jag vanlig gödslad planteringsjord från trädgårdsbutiken.

 

Läs mer: Skippa stora krukor vid omplantering

 

Krukan fylls med jord, men jorden trycks inte till hårt i krukan. Däremot gör jag ett djupt hål, hela vägen till botten av krukan, med ett eller två fingrar. I hålet pluppar jag ner min växt, justerar djupet så att bägge bladparen sticker upp ovanför ytan och trycker till försiktigt så att växten har jord runt både rötter och stjälk. Klart.

 

Gör ett djupt håll i jorden

Den lilla 7,5 cm-krukan fylls med jord och jag gör därefter ett hål med fingrarna. Foto: Ida Sjöö.

 

Tryck försiktigt ner plantan ner till bladen

Den lilla plantan sätts djupt i jorden, så att det nedersta bladparet är jäms med ytan. Foto: Ida Sjöö.

 

Sara planterar paprikaplantor

Vanlig planteringsjord är perfekt att använda till omplantering. Paprika gillar näringsrik jord. Foto: Ida Sjöö.

 

Plantera djupare

Paprika hör till de växter som kan planteras något djupare än växten stått på förra växtstället. Det är väldigt praktiskt. Växten blir mer kompakt, stadig och mindre ranglig om en något lång stjälk döljs i jorden.

Paprika bildar inte nya rötter längs stjälken, men tar heller inte skada av att planteras djupare.

Att sätta plantan en bit ner i jorden gör att det inte är någon större fara om paprikan blivit lite långstjälkig efter sådd, det löser sig vid omplanteringen. Dock bör du se till att växten inte fortsätter att växa så att stjälken blir ranglig - då blir växten klen och växer ofta sämre.

Plantera växten ner till första bladparet, ej djupare än så.

 

Större paprikaplanta

Några veckor efter omplantering från sådd har plantorna skolats om ännu en gång. Dessa växer nu i 11 cm-krukor och har satts ännu lite djupare, ner till första bladparet. Foto: Ida Sjöö.

 

Nyplanterade paprikor

Små plantor växer och blir större. Några veckor efter första omskolningen är det dags igen. När plantorna vuxit ännu en tid sätter de blommor och börjar producera frukt. Foto: Ida Sjöö.

 

Nyplanterade paprikor

24 fina paprikaplantor är redo att möta våren! Foto: Ida Sjöö.

 

Fram till dess att paprikan planterats om en andra gång brukar jag inte gödsla plantorna. De bör växa helt fint i näringsrik planteringsjord, utan tillskott av extra näring. Tänk på att plantorna vill stå i motsvarande rumstemperatur. Om de står svalare än så kan de få svårt att dra nytta av näringen som finns i jorden, samma sak gäller om jorden är blöt efter att du vattnat för mycket. Lagom av allt - det är det bästa.

Paprika sås tidigt på året för att plantorna ska hinna utvecklas och ge skörd. Vanligtvis sås paprika redan i januari-februari, vissa snabbväxande sorter kan också sås i mars. Lycka till med dina paprikor!
/Sara Bäckmo

25. januari 2022