Stäng menyn

Planera för höstens skörd redan nu

Märgärt, skördad i Skillnadens Trädgård 2011.
Det här är märgärt. Såna gröna ärter som finns förpackade i påsar i frysdisken. Den som provat att odla dem själv och dessutom ätit upp skörden vill helst slippa köpa dem.
Här är förslag på grönsaker som passar att så flera gånger under säsongen:
Märgärt - jag sår i dubbelrader på friland med 2-4 veckors mellanrum. Det blir lättare att ta hand om skörden om inte allt mognar på samma gång.
Morötter - jag sår på friland till och med juli så snart det finns plats i avdelningen för rotsaker.
Piplök 'Evergreen' och salladslök - jag sår i pluggar (tråg som består av många små celler/krukor) och sätter ut där det finns plats. Planterade i grupp gör de sig också fint i perennlanden.
Nyzeeländsk spenat - jag sår i små krukor under säsongen. God bladgrönsak som trivs fint under hösten.
Spenat - jag gör ett uppehåll under juni med spenatsådderna. Under juli-augusti sår jag så mycket jag kan för att skörda för infrysning under hösten. Bra yta att så på då är till exempel efter vitlöken. Glöm inte att gödsla lite först!
Rödbetor - jag sår mycket lite rödbetor på friland. De är så fina att så i pluggar eller krukor för att plantera ut där det nyss skördats något. Dessutom "kryper" planterade plantor inte upp ur jorden lika lätt som de som direktsåtts.
Sallat - favoritsorten 'Little Gem' sår jag gärna en liten kruka av med några veckors mellanrum för utplantering på plats där jag vattnar ofta. Sallat är också fin att sätta som kantväxt och låta gå upp i blom.
Kål - jag sår all min kål i intervaller, från februari-augusti. Istället för att så all kål samtidigt, med resultatet att nästan all kål också blir skördeklar samtidigt, sår jag några frön med några veckors intervaller. Sätter ut fyra plantor i rad ena veckan, ytterligare en rad två veckor senare och fortsätter så. Nyss har jag sått ganska mycket av den vitklål som ska stå i landet till november. I veckan sår jag också ordentligt med grönkål som jag kan skörda som hela späda plantor medan vinterkålen växer till sig. Under juli-augusti sår jag asiatisk kål i byttor för att plantera ut.
Bondbönor - sår mycket eftersom de är en uppskattad grönsak av många i familjen och dessutom lätt att lagra både i frys och som torkad. Enkel att dra upp ett gäng i kruka för att plantera ut.
Ringblommor - sår i kruka för att plantera ut, gärna sådd under sommaren så jag har fina, nya plantor att sätta ut tidig höst. Ringblommor går att äta och är uppskattade av barnen.
Sockerärtor - sår flera omgångar på friland. Min köksträdgård ligger i zon 3 och om jag sår sista vändan sockerärtor i början av augusti har vi en sista skörd i oktober.
Potatis - i början av juli brukar vi ha ätit upp vår första rad potatis. Då sätter jag genast en ny i samma fåra och gör så med en eller två rader till. Då har i färskpotatis att skörda under hösten och kan vänta med att nalla på den potatis som tål att lagras.
Solrosor - jag sår mängder av solrosor under säsongen. Planterar ut där det finns plats, också på komposten. Använder som täckmaterial efter att ha kört stjälkar och blad genom kompostkvarnen. I år ska jag prova att äta blomknopparna.
Sättlök - det går utmärkt att sätta en omgång lök i början av juli. Den blir kanske inte riktigt lika stor som den som kommer i jord under vårkanten, men den blir stor nog att användas och lagras. Lök är kanon att odla mycket av eftersom den är så lätt att lagra i rumstemperatur.
Majrova - jag sår majrova i pluggar under säsongen för att sätta ut där det finns plats i kållandet. Är noga med att hålla kålen på samma plats för att minska risken för klumprot. Dessutom är det lättare att täcka då allt står på samma plats. Majrova som sås i pluggar under sommaren och planteras ut tidig höst blir jättefin!
Dill - jag tycker dill är som finast när den är späd och tät. Jag sår därför i många omgångar på olika platser. Då stjälken börjar bli träig rycker jag bort plantorna och använder i örtsalt, bröd eller infrysning.
Detta var några exempel på sådant jag fortsätter att så under säsongen. På detta vis håller jag skörden igång under många långa höst- och till och med vintermånader. För att kunna skörda extra länge låter jag en del grönsaker växa i kallbänk så jag kan skydda dem från frost under hösten, då kan jag skörda ännu lite längre.
/Sara Bäckmo
04. juni 2014