Planera att så mycket spenat
Spenat är en av de grönsaker jag kan odla i princip hur mycket som helst och ändå alltid tycka att vi har för lite av. Så här odlar jag den.
Spenat är en av de grönsaker jag kan odla i princip hur mycket som helst och ändå alltid tycka att vi har för lite av.
Det är en grönsak som alla i familjen lyfter fram som önskad då vi går igenom vilka grönsaker vi vill ha under säsongen. Vi äter den färsk i sallad, på smörgås och tillagad i en mängd olika rätter. Undersökningar som Livsmedelsverket gjort visar att just bladgrönsaker som spenat (tillsammans med mangold och vintersallat) är i särklass nyttigaste bland grönsakerna. En bra anledning att odla mycket.
Spenat växer bäst då dagarna är korta. Under sommaren, då det är ljust lång tid på dygnet, vill växten blomma och sedan tillverka frö och då blir bladproduktionen inte lika bra. Själv tycker jag att spenaten blir allra bäst tidigt på vår och försommar, liksom under hösten. Sommartid odlar jag ingen spenat alls. Det finns bra andra bladgrönsaker att odla under sommaren istället för spenat. Se några exempel i Tre bladgrönsaker för infrysning.
Eftersom vissa sorter av spenat tål kyla mycket bra är det en god idé att peppra några bäddar fulla efter att annat skördats kring augusti, något tidigare förstås i norra delarna av landet.
Spenat passar fint att odla för en första skörd i bäddar och land där grönsaker ska sås eller planteras i maj-juni. Tidigt på säsongen sår jag därför spenat på platser där jag sedan ska odla till exempel majs, bönor, tomater, gurka, kål. Ju större yta desto bättre, jag vill ha mycket att skörda. Det vi inte äter upp stoppar jag i frysen. Läs hur jag förbereder bladen i inlägget Att frysa mangold, det görs på samma sätt.
Jag sår spenat på flera sätt. Dels i rader, där fröna sås med 5-10 centimeters avstånd i rader med 10-20 centimeters mellanrum. Det passar bra i till exempel bäddar där jag sedan ska plantera ut förgrodda plantor, dessa kan nämligen pillas ner mellan raderna av spenat, innan den slutskördas för att ge plats åt den större huvudgrönsaken. Spenat är också fin att bredså över en yta. Då strör jag, mycket glest, ut fröna över bädden och krafsar sedan ner dem i jorden. Vill jag ha mycket små blad, som babyspenat, att skörda strör jag ut ett tätare lager med frön och krafsar ner.
För extra tidig och sen skörd täcker jag bädden eller odlingslådan med fiberduk eller lock av till exempel byggplast. Det ger ett extra skydd till sådden eller småplantorna och gör att de kan växa fint. Den tidigaste skörden fås förstås i varmbänk, där bladen går att skörda redan i månadsskiftet mars/april. Jag brukar inte så spenat senare än början av maj, allra helst mycket tidigare än så med de första sådderna redan i kallbänk under vintern. Se mer i Vinterså spenat i kallbänk.
Om du tidigt på säsongen vill samodla spenat med grönsaker i en bädd är det bra att varva de låga spenatplantorna med sådant som har hög blast och gärna djupa rötter. Morot eller andra rotsaker och lök av olika slag passar fint. Då konkurrerar inte blad och blast med varandra ovan jord.
Min favoritsort av spenat är 'Medania', den ger fina stora blad i vacker grön färg som smakar underbart.
/Sara Bäckmo
02. februari 2015