Stäng menyn

Pelleterade fröer

Vad betyder pelleterade fröer och vad är det för bra med det? En del sallat jag odlar levereras med ett hölje runt fröerna, vilket underlättar sådden.

Små högar med frön på svart jord.

Till vänster syns sallatsfrön som inte är pelleterade och tillhöger pelleterade frön.

 

Många hajade till härom dagen när jag visade en Insta-bild på pelleterade fröer. Vad är det, frågade någon? En annan tyckte det var praktiskt med fröer i kissprovs-rör.

 

Men vad är det?
Pelleterade fröer är alldeles vanliga fröer som har ett hölje om sig. Alla fröer blir på så sätt nästan exakt lika stora och har samma form. Perfekt för yrkesodlare som använder såmaskiner, men också för oss som hemmaodlar.

De här fröerna är mycket lättare att hantera än små, små frön utan hölje. På bilden är den suveräna sallatssorten 'Cegolaine' (finns på Lindbloms frö). Normalt är sallatsfröer platta, mycket lätta och lite kluriga att så ett och ett. Med pelleterade fröer är det lätt som en plätt att fånga upp ett frö mellan tummen och pekfingret och så. Eftersom fröerna till den här sorten är lite dyrare än vanliga sorter gör jag inga bredsådder, där fröerna strösslas ut över ytan. Här vill jag liksom lyckas med vartenda frö och sår dem därför på ordentliga avstånd.

 

Ett rör med pelleterade fröer.

Fröerna levereras i ett rör för att inte skadas eller krossas vid hanteringen. Här har jag valt att beställa 200 fröer, men det finns mindre mängd att välja med.

 

En annan sak som är praktiskt med pelleterade frön är att de har annan färg än jorden. Sallatsfrön kan vara ljusa i färgen, men vissa är mörka. Då syns de inte mot jorden. Pelleterade fröer är lätta att se och hålla ordning på var jag sått. Dessutom lär de gro även i varm jord. Sallat kan ju annars vara kinkig och ge bäst resultat när sådden får stå svalt. Inget problem på vintern förstås, men väl på sommaren.

I Riksförbundet Svensk Trädgårds utmärkta faktablad om förkultivering läser jag att pelleterade fröer inte behöver täckas, de trycks bara fast på jorden. Fuktig jord löser upp höljet och ser till att fröerna gror. Men jag brukar pilla ner dem under jorden i alla fall.

 

Vackra sallatshuvuden på rad.

Det här är sorten 'Cegolaine'. En liten kompakt huvudsallat med smarriga matiga blad med lätt röd ton i ytterkant. Vacker och god, helt enkelt.

 

Inget fuffens
Så nästa gång du i en fröhandel stöter på begreppet pelleterade fröer behöver du inte bli orolig. Det innebär inte att fröet per automatik har behandlats med växtskyddsmedel (betats) eller så. Om fröerna är behandlade så är de oftast märkta. Det står då att de är betade.

Den vackra sallatssorten jag sått heter alltså 'Cegolaine' och är min favorit jämte 'Little Gem'. Att starta våren med de här små, lyxiga huvudena är en dröm. De kan både ätas färska och stekas hastigt. Så himla gott! Sallaten sår jag förresten i det som kallas för vintersådd, i kall jord utomhus eller i tunnelväxthus, där fröerna sedan gror när rätt temperatur infunnit sig. Tips, tips. Fler tips om goda sallatssorter kan du läsa i blogginlägget "Vilken sallat ska jag välja?".
/Sara Bäckmo

 

08. januari 2018