Pallkrage - Gödsla med äpple
Vilken färgglad jordförbättring! Jag använder äpplen för att gödsla i mina pallkragar och visar hur jag gör.
Vad gör man med en uppsjö halvruttna äpplen på senhösten? Gräver ner dem i en pallkrage såklart och låter dem bli ny näringsrik jord!
I min odling vill jag på alla sätt jag kan ta tillvara på det trädgården ger, inte bara sånt som går att äta. Det har varit ett fint äppel-år, men mycket av skörden är angripen av diverse och inte möjlig att använda dessvärre. Nu samlar jag upp det som ligger och skräpar på marken och använder det som jordförbättring i pallkragar.
Tips: Bli medlem och följ med i livesändningar från min trädgård
Gräv ner organiskt material på hösten
Jag tycker det är perfekt att gödsla pallkragar genom att gräva ner organiskt material i dem. Inom 6-12 månader har det mesta blivit till ny näringsrik jord, som borgar för att massor av grönsaker ska kunna växa här. Äpplen är perfekt material att använda. De förmultnar snabbt.
Om du inte har just äpplen kan du använda en lång rad andra material att förbättra jorden med i pallkragar. Till exempel djurgödsel, löv, gräsklipp, ensilage, växtdelar och hushållskompost. Läs fler tips i länken nedan.
Läs mer: Fixa ny jord till pallkragar
Jag brukar ha som riktlinje att jag gödslar mina pallkragar innan jag sår eller planterar nytt. Det är enkelt att komma ihåg. Att göra jobbet redan på hösten är toppen, då är allt klart när jag vill sätta igång att odla - oavsett om det gäller vitlök på hösten, vintersådd eller vårsådd.
Just oanvändbara äpplen vill jag gärna bli av med nu på hösten. Ju mer jag plockar bort desto färre blir besöken av traktens älgar. De trampar sönder så mycket och gör sig bättre i skogen än i vår trädgård.
Jag gör så här
Mitt sätt att gödsla pallkragar med organiskt material är enkelt. Jag gräver bort hälften av jorden och lägger den på andra hälften. Om det är mycket jord lägger jag en del i tunnor och hinkar tills vidare.
Halvan som tömts på jord fylls helt eller delvis med organiska material, i det här fallet äpplen.
Därefter skyfflas jorden tillbaka. Och samma sak görs med den andra halvan av pallkragen.
Ett extra plus med att gräva ner material så här är att det ofta blir jord över, eftersom jag fyller pallkragen med annat - som sedan blir ny jord. Och då kan jag använda den gamla jorden till andra projekt. I år råkar jag ju göra en ny pallkrageodling med sju pallkragar, som alla ska toppas med jord. Perfekt!
Så, ta vara på skräpig fallfrukt och använd den för att förbättra jorden i pallkragar och land. Gräv ner. Låt maskarna göra sitt. Och odla på toppen medan komposteringsprocessen pågår. Det ger dig gratis jordförbättring, gratis jord och ett utmärkt kretslopp som odlingsplatsen mår bra av.
Om jorden i pallkragen är torr nu på hösten kan det vara bra att vattna lite innan vintern. När jorden är fuktig är det lättare för maskar och mikroorganismer att trivas och då jobbar de också bättre. Jag använder regnvatten från hustaket och passar på att vattna upp jorden nu när det regnar så mycket. Då är växtplatserna sedan helt klara.
Tips: Köp sättvitlök i Skillnadens webbutik - 7 sorter
I mina pallkragar här i lilla tunnelväxthuset sätter jag lök och vitlök på hösten. Övriga pallkragar står tomma till dess det är dags för vintersådd av bladgrönsaker eller utplantering av den tidigaste kålen i mars. Något att längta efter.
Lycka till med din odling!
/Sara Bäckmo