Övervintra sallat - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Övervintra sallat

I år blir det tredje gången jag ger mig på att övervintra sallat. Något visare och möjligen något envisare med. Här delar jag några erfarenheter.

Vintern 2014-2015 övervintrade jag plantor av 'Little Gem' och ekbladssallat i en kall varmbänk i tunnelväxthus. Bänken var täckt med plastlock, samt fiberduk som låg mellan plantorna och plastlocket nätter och dagar då det var riktigt kallt. I princip alla plantor överlevde vintern och gav väldigt tidig skörd våren därpå. De började växa så snart dagarna blev ljusare i början av februari ungefär.

Vintern 2015-2016 odlade jag fler sorter, bland annat en del större sorter av bindsallat, som bodde i en vanlig odlingsbädd i tunnelväxthuset. För det mesta täcktes plantorna endast av fiberduk. Eftersom jag var gravid och tämligen illamående långt in på vårkanten fixade jag inte att täcka plantorna så som de behövde och en sista köldknäpp i februari tog kål på alla utom tre tappra ekblads-plantor. De stod kvar och gav skörd under våren.

 

En pallkrage med små sallatsplantor.

De här plantorna sattes ut i en avsvalnad varmbänk i tunnelväxthus i november 2014.

 

Sallatsplantor i en pallkrage.

Under de kalla och mörka månaderna har plantorna stått och stampat utan att växa något. I februari (bilden är tagen då) började de växa igen.

 

Två tunnlar
I år satsar jag på flera lager skydd för sallat och garderar mig med att odla i två tunnelväxthus, varav en förhoppningsvis kommer att innehålla en varmbänk så småningom.

Det jag lärt mig om övervintring av sallat är några saker:

  1. Plantor för övervintring får inte sås för tidigt. Då riskerar plantorna att bli för stora och dessutom gå i blom i varm tunnel eller växthus, varpå sådden är bortkastad. September är en bra tid att så sallat för övervintring här i zon 3.
  2. Det är lättare att övervintra små plantor. På något sätt verkar den mindre omfångsrika plantan inte vara fullt lika känslig som en närmast fullvuxen planta, som är full av vatten och bladmassa.
  3. Plantor kan frysa ovan jord men fortfarande ha kraft kvar att sätta nya blad när det blir varmare. Vänta med att rycka bort sånt som ser dött ut.
  4. Var sparsam med vattningen när det är kyligt. För blöt växtplats gör att plantorna lätt angrips av mögel eller ruttnar bort.

 

Skörd redan i mars
Efter kyliga månader sätter plantorna fart rekordsnabbt och ger supertidig skörd. Redan i början av mars finns fina blad att hämta. Se klippet nedan.




 

Leta köldtåliga sorter
Sallat är generellt ganska köldtålig. Det går till exempel fint att bredså sallat i en skyddad låda på friland nu under augusti, september och räkna med skörd i oktober-november. Den klarar ett gäng frostnätter, ganska många om den dessutom täcks med en fiberduk.

Vissa sorter är mer köldtåliga än andra. Och vissa fröfirmor är bättre än andra på att berätta om det. Lindbloms frö och Runåbergs har flera sorter i sitt sortiment som anges hantera kyla bra. Köldtålig och härdig är ord som är bra att snegla efter när sallat till vinterodling ska väljas.

I år kör jag själv på 'Little Gem', 'Intred' (en rödblad variant av 'Little Gem') samt några sorter ekbladssallat ('Red Salad Bowl', 'Cerbiatta' och 'Veredes').

 

Sallatsblad i olika färger växer i en pallkrage.

I april är hela pallkragen full av gröna blad - en fantastisk tidig vårskörd!

 

Dra till med stor sådd
All sallat till vinterodlingen försås i tråg för att planeras ut i till exempel oktober. Jag sår mycket. Anledningen till det är att jag inte kan skörda så mycket från varje planta på vårkanten, kanske ett eller två blad bara. Då gäller det att istället ha många plantor som ger skörd. Och tidigt på våren har jag gott om yta i tunnelväxthuset, så jag kan lika gärna odla mycket. Och skörda mycket. Och äta mycket.

Tips för sådd av sallat hittar du i inlägget nedan där jag visar övervintrade sallatsplantor från vintern 2014-2015.
/Sara Bäckmo

 




09. augusti 2016

Ett svar till “Övervintra sallat”

  1. […] av spenat i januari Vintersallat - vinterns bästa blad Tidiga blad i växthus Övervintra sallat Vintersådd av grönsaker i plastback Glöm inte att vädra vinterodlingen Att vattna […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *