Stäng menyn

Övervintra kronärtskocka på friland

De pampiga tistelväxterna ger ett exotiskt intryck i både köksträdgården och i blomsterplanteringar. De är lätta att så - men visste du att du kan övervintra kronärtskocka och få större plantor året efter?

Så här ser en kronärtskocka ut som övervintrat. Bilden är tagen i maj. Plantan är mycket, mycket större än de som sått samma år.

 

OBS Inlägget är från juli 2015

Ofta odlar vi kronärtskocka som ettårig trots att den i länder med mildare klimat övervintrar som vilken annan perenn som helst sår vi nytt varje år, precis som släktingen kardon. Det finns en kronärtskocka som anges vara härdig, 'Herrgårds'. Den förökas genom att plantor delas och kan vara svår att få tag i.

Min syster, som odlar på Irland, tipsade mig om att prova att övervintra den sort jag frösådde för några år sedan, 'Green Globe'. När plantorna vissnade ner på hösten kupade jag dem ordentligt och täckte med löv och halm. Och se på sjutton. Trots en bitande kall vinter med lång kylperiod överlevde alla sex plantor jag täckt och gav skörd året efter. Nu har samma plantor övervintrat tre år. Sorten är 'Green Globe', som enligt många inte alls kan övervintra i Sverige.

 

Större plantor år två

Frösådda kronärtskockor blir vackra plantor redan säsong ett. En planta ger en stängel med 3-5 skockor på eller nåt sånt. Men en övervintrad planta delar sig i flera, där varje del av plantan sätter en stängel med flera skockor. Skörden blir liksom plantan större. Och ju större planta desto vackrare med sina silverglänsande blad. Med många blomknoppar (de som skördas för att äta) kan jag låta några gå upp i blom. De blir vackert lila, enorma tistelblommor.

 

Övervintrad kronärtskocka med en vackert lila knopp.

Övervintrad 'Violetta di Chioggia' med knopp i juni.

 

En lila blommande kronärtskocka.

Så här ser kronärtskocka 'Violetta di Chioggia' ut när den blommar. Otroligt vacker!

 

Förra året odlade jag en för mig ny sort, den lila 'Violetta di Chioggia'. Den stod på en knepig plats och gav ingen skörd. På hösten flyttade jag dem, täckte och glömde bort dem. I år tittar de upp och har redan en liten lila juvel på gång.

Så om du odlar kronärtskocka i år finns det alla anledning att prova att övervintra plantor. Förutom att plantorna blir större år två och tre så startar också tillväxten mycket tidigare. Så fort marken är varm nog sätter bladen igång att växa. Mina övervintrade plantor är långt mycket större än de som är frösådda.

 

Vintertäcke av halm eller löv

För att övervintra plantor ser jag först och främst till att hålla dem friska och fina under tiden de växer. Mycket näring och fukt. Täckodling är super. När frosten kommer vissnar bladen ner och då klipper jag bort dem. Jag klipper också ner stänglarna till 30-40 cm över marken. I någon bok läste jag att stänglarna funkar som luftrör ner till rötterna. Sedan kupar jag plantorna med jord en bit upp längs stängeln. Helst tar jag en hink jord eller två från annan plats i köksträdgården så jag inte behöver nalla av den jord som ligger över plantans rotsystem på växtplatsen, den behövs ju för att skydda rötterna på plats.

 

Frost över köksträdgården, vissna grönsaksplantor.

Kronärtskocksplanteringen i december 2014 när första ordentliga frosten kommit.

 

Därefter lägger jag ett tjockt lager halm eller löv över plantan. Ett år byggde jag som ett litet hus av pallkragar över plantorna, två i varje krage, och täckte hela rasket med en plast när det var riktigt kallt på vintern.

 

En odlingsbädd täckt av ett tjockt lager halm.

Ett tjockt lager halm över kronärtskocksplantorna skyddar rötterna från att förstöras av tjälen.

 

Det är inte ett särskilt svårt jobb att förbereda plantan för vintern. Det svåraste är att hålla fingrarna i styr på våren. Det är så roligt att pilla bort halmen och se hur många som har överlevt. I det där pillet är det lätt hänt att de ömtåliga bladen som börjar sätta fart under det skyddade täcket skadas. De av mina plantor som inte klarat vintern har dukat under efter det att jag kikat lite för noga.

Du som odlar i ett väldigt milt klimat kan antagligen övervintra kronärtskockor utan att täcka någonting alls. Jag odlar i zon 3 och har stundom riktigt kalla vintrar, så jag tar det säkra före det osäkra och täcker.

I köksträdgården odlar jag kronärtskockorna tillsammans med gräslök och slingrande rosa krassen 'Purple Emperor' som precis börjar slå ut. Ljuvlig. Jag älskar blommor bland grönsakerna.
/Sara Bäckmo

02. juli 2015