Stäng menyn

Onsdagsodling med purjolök och morot

Det var för kallt och blött för att vara utomhus - så det blev häng i tinad tunnel förra onsdagen med. Massor av grönsaker att hitta i jorden!

Långa, slanka purjolökar i ljus färg i ett stort knippe.

Nyskördad fin purjolök från tunnelväxthuset. Perfekt till vintermaten.

 

Min utmaning i att få till två timmar barnfri odling varje vecka fortsätter. Förra veckan var det busväder igen när jag norpade två timmar i trädgården efter lunch. Hällregn och jättekallt. Jag trodde först att jag skulle kunna vara ute i trädgården och jobba men efter flera dagar med minusgrader var det fortfarande stenhårt i marken. Ingen idé att ens försöka bända i jorden. Innan jag konstaterade det hann jag göra en livesändning på Facebook där jag berättade lite om hur jag klär mig när jag är ute i trädgården på vintern.

Sändningen tog raskt slut så snart jag kommit in i tunneln när mottagningen blev för dålig. Typiskt.

I den här tunneln har jag odlat grönsaker för vinterskörd. Morötter, svartrötter, purjolök, potatis och spenat. Rotsakerna såddes sent i juni, potatisen sattes i juli och då såddes också spenaten. Purjolöken sattes här i juni.

 

Bladd och ogräs, varav en del ser ut att ha en grå päls - gråmögel.

Så här ser svarötternas blad ut när gråmöglet bitit sig fast. Det ser ut som om bladen förvandlats till päls. Jag tar bort allt och slänger i soporna när det är så här mycket angrepp.

 

Eftersom delar av hösten var så varm blev det fuktigt i tunnlarna. Även om jag vädrat flitigt har bladverken till morot och svartrot drabbats av gråmögel. Jag klippte ner rubbet för att städa upp minska vidare angrepp. Allt ser så fint ut. Att testa gränserna för sådd och skörd är väldigt roligt. Jag har inte hört om någon som sått svartrot i juni tidigare, det står inte i några böcker. Men det funkade hur fint som helst! Och skörden är mycket välkommen, det är en av mina favoritrotsaker.

När jag släpper lös mig själv i trädgården får jag räkna med att det händer grejer som jag inte planerat. Jag kan vara ganska otålig, särskilt när jag kommit på en ny idé. När jag väl börjat rensa i ena bädden gled jag raskt över till andra sidan av tunneln och började dra upp både morötter och skruttig purjolök. Tänkte optimistiskt att jag skulle jordslår purjon till senare, men sen fastnade jag helt med att på ett härligt meditativt sätt skala bort dåliga blad från stjälkarna (se så fina de blev i första bilden i inlägget) och fantisera om att skriva ett blogginlägg om purjolök. Och sen kunde jag inte låta bli att fotografera morötter.

 

Vackra lila morötter sticker upp ur jorden.

'Cosmic Purple' är en vacker morot med röd-lila utsida och orange insida. Det är en vintersort som klarar att stå kvar i landet. Här har jag klippt av blasten.

 

spenat på hög stjälk i landet.

Spenatplantorna har fått lång stjälk, en del har gått i blom. Jag ska skörda bladen och sedan klippa ner till sista bladparet för att försöka få en ny skörd när våren värmer.

 

Det roligaste mina ungar vet i trädgården är att gräva hål. Jag förstår dem. Innan jag gick in tog jag en liten handspade och grävde mig ett själv. Det tog några minuter att gräva så jag kunde stoppa ner armen till armbågen. Kul att se det tjocka lager av perfekt mylla som jag byggt genom mina lager av växtmaterial och kompost på den hårda jorden. Mina ansträngningar med att mata jorden ger resultat.

 

Sara Bäckmo i full vintermundering med dubbla jackor och luvor.

Jag blir glad av att odla, även om det kräver många lager kläder på vintern.

 

Men vad ska jag fylla den här växtplatsen med i år? Jag odlade med stor framgång läcker kinesisk salladskål här förra våren, så kål är uteslutet. Tunnelväxthuset står i skugga större delen av dagen och det som odlas ska vara snabbväxande och klart att skörda till sommaren. Då fyller jag nämligen upp ytan till nästa vinter. Har du några kreativa förslag?
/Sara Bäckmo

16. januari 2018