Stäng menyn

Sammanfattning av blåbärsexperimentet

Vilket oslagbart blåbärsår jag har haft! Kanonfin skörd på de befintliga buskarna och ett trettiotal nya plantor från sticklingar. Vi kommer att drunkna i bär om några år!

Du som följt Skillnadens en tid har säkert läst om vårens och sommarens projekt med att hitta sätt att lyckas med sticklingar av blåbär. På alla svenska sajter som skriver om blåbärssticklingar så är instruktionerna rasande enkla och går i princip ut på att en stickling tas och sätts i jord. Sen kommer rötter. Det funkar inte.

Jag har gjort en serie YouTube-videos där jag visar hur jag testat olika varianter, se gärna de olika delarna här:

Del 1 - Mitt experiment
Del 2 - Sticklingar i torv
Del 3 - Det finns rötter
Del 4 - Nya sticklingar i honung och Clonex

På bloggen kan du läsa mer om sticklingar av blåbärsbuskar under taggen BLÅBÄR.

 

En vit låda med plantor i.

I en back i en större låda står en del av de rotade sticklingarna i krukor med torv. De har stått hela sommaren i tunnelväxthuset.

 

Sammanfattar säsongen

Nu är det höst och dags att knyta ihop blåbärssäcken för det här året. Kvar på fönsterbrädet i tvättstugan står två tråg med plantor som ska tas om hand och i tunnelväxthuset står en back med fina plantor. Allt som allt har jag lyckats rota ungefär 30 plantor. Sammanlagt har jag nog tagit närmare 100 sticklingar i det här experimentet.

Jag har provat att rota med olika hjälpmedel för att främja rotbildningen. Honung och rotningshormon i gel-form. Dessutom har jag använt olika typer av odlingsmedia, som jord och torv.

Sammanfattningsvis kan jag säga att de sticklingar som gett bäst resultat vad gäller utvecklade rötter var de som togs på våren och som rotades i rotningskuber på varm och fuktig plats med hjälp av rotningshormon. De som rotats i rotningskuber med honung kommer på andra plats, men här är bortfallet så stort att rötterna mest kan liknas vid en slump. Sticklingar tagna under sommaren rotar sig inte alls lika bra, även om de med rotningshormon haft bättre resultat. Sammantaget är det örtartade pyttesmå sticklingar som rotar sig bäst, medan kraftigare vedartade sticklingar lättare förstörs.

 

En liten planta i närbild med sidoskott.

Alla plantor har toppats under säsongen för att få aningen mer buskiga plantor. De har snabbt satt sidoskott.

 

Alltså. Om du vill ta sticklingar av trädgårdsblåbär i Sverige så kan det vara en bra idé att ta sticklingarna på våren, klippa sticklingen cirka 5 cm lång och med bara ett blad kvar, använda rotningskuber och placera dessa i ett minidrivhus på fönsterbrädet och hålla god fuktighet. Och använda rotningshormon.

Jag köpte mitt rotningsgel (Clonex) på nätet i våras. Nu visar det sig att köpet nog var en miss från försäljarens sida. Rotningsgel är nämligen ännu inte godkänd av Kemikalieinspektionen. En försäljare jag talat med säger att de förväntar sig att produkten blir godkänd snart och därför ligger varan ute i flera nätbutiker, dock utan att kunna köpas.

 

Rotningstråget sett ovanifrån.

Det här är plantorna som står kvar i fönstret inomhus. Efterhand har jag plockat bort dåliga plantor och redan rotade ur rotningstråget. Av de som är kvar är ett fem-tal rotade och ska planteras om i krukor med torv.

 

Närbild på en liten planta blåbär.

De rotade plantorna i tunnelväxthuset har vuxit otroligt fint under sommaren. De har stått mycket fuktigt och mycket varmt i en plastback.

 

Vad händer nu?

De videos som jag sett om att föröka trädgårdsblåbär med sticklingar är såklart inte från Sverige, så jag vet inte vad som är bäst för små plantor i vårt klimat. Men det jag vet av erfarenhet från andra sticklingar i kruka är att det finns ett gäng faror under våra vintrar; kyla och fukt. När krukorna står utomhus blir de lätt alldeles för fuktiga och när kylan sedan kommer fryser hela innehållet, inklusive plantans rötter, till en hård isklump. Det är inte så bra. Men att skydda plantorna för mycket är inte heller bra, de behöver sin vintervila i kyla och med lagom fukt runt rötterna.

Jag tänker gräva ner mina plantor, med kruka och allt, i ett av tunnelväxthusen bland övriga övervintrade grönsaker. Eftersom jag är noga med att titta till grönsakerna och ge dem lite vatten/snö när det ser ut att behövas räknar jag med att kunna övervintra också blåbären fint.

Nästa år får de växa vidare antingen i krukor eller i en bebiskammare i till exempel pallkrage fylld med torv. Det är bättre att plantera blåbär på växtplatsen under hösten när det är lite fuktigare ute, så jag räknar med att det blir först nästa höst. Förhoppningsvis har jag hunnit lista ut då var alla plantor ska planteras. 30 blåbärsplantor tar ganska stor plats.

Och ja, det glömde jag säga. Nästa år ska jag ta ett gäng sticklingar till för att jämföra om vatten preparerat med salix/pil kan hjälpa blåbären att rota sig bättre. Det har jag läst och hört om på flera ställen. Och så har jag två andra förökningssätt som jag vill prova med. Jag får kanske starta en mindre blåbärsfarm med självplock här på baksidan...

Uppdatering februari 2019: Just nu har jag sex sticklingsförökade plantor i trädgården, som planterades sommaren 2018. Övriga har jag gett bort.

/Sara Bäckmo

27. september 2017