Om värme i tunnelväxthus
Inför vinterodlingen vet jag att det är jättemånga som funderar på hur sjutton det funkar med värme i växthusen. För visst behövs det värme för att kunna odla under vintern, eller?
Ett kort svar på frågan hur jag löser uppvärmningen på vintern i tunnelväxthusen: Jag har ingen värme. Så enkelt är det. Om jag skulle värma upp tunneln skulle det bli en energibov utan dess like och då skulle jag i princip kunna köpa växthusproducerade grönsaker från annanstans, istället för att satsa på mina hemodlade klimatsmarta grönsaker.
Nej, grönsaker behöver ingen värme för att ge skörd under vintern, varken på friland eller i tunnelväxthus. Och det här är svårt att förstå för den som inte provat själv, det låter ju så konstigt. Men riktigt många grönsaker av de vi odlar tål väldigt många minusgrader. Om jag väljer rätt grönsaker att odla, vid rätt tidpunkt och på rätt plats, så kan jag alltså använda växthuset som en övervintringsplats/skördeplats av köldtåliga grönsaker under vintern. Visst är det smart!
Läs mer om vinterodling i nya boken: Vinterodling - Skörda när det är kallt
För sommarsådd
Det gäller att redan på sommaren och tidig höst odla upp en mängd grönsaker som blir helt skördeklara (i olika storlekar och nödvändigtvis inte fullstora så som vi är vana vid att se de i butik) innan kyla och mörker sätter stopp för växtligheten. Observera att det är just växtens förmåga att växa som jag menar här, inte dess förmåga att stå i landet och under en period inte växa alls.
Jag vill betona att mörkret har en mycket stor del i att vi är så begränsade under vinterhalvåret, det är alltså inte enbart kylan som ställer till det. Vissa vintrar har vi det ganska milt i zon 3, men det växer lik förbannat inte. Det är för att det är för korta ljusa dagar, växterna får inte det ljus de behöver för att producera nya blad eller utveckla den där roten vi längtar efter. Så funkar växterna.
Här är förslag på grönsaker som funkar för vinterodling/övervintring på olika växtplatser i zon 3. Flera av de går bra att odla i bistrare zoner än så. Och säkert finns det flera odlare som har andra grönsaker att tipsa om för vinterodling med.
Friland:
Palsternacka
Morot
Jordärtskocka
Svartrot
Haverrot
Vintersallat
Vinterportulak
Tatsoi
Spenat
Grönkål
Savoykål (sena sorter)
Vitkål (sena sorter)
Purjolök
Växthus:
(alla ovan)
Sallat
Salladskål
Majrova
Generellt sett brukar det sägas att tunnelväxthus med växthusplast ger ett något mildare klimat under vintern än glasväxthus. Men oavsett vilket du odlar i kommer du att ha stor fördel jämfört med friland.
Tänk själv
Det viktigaste, tycker jag, med odling under vintern är i första hand inte att följa en given mall och så att säga utse en handbok att följa till punkt och pricka. Inte ens min. Varje trädgård är unik. Varje odlare är unik. Varje del av landet i kombination med varje enskild trädgård och odlare är unik. Det går inte att säga på förhand vad som funkar eller inte funkar. Och det är väldigt viktigt att komma ihåg! Jag har noll nytta av olika tabeller för när, var och hur olika grönsaker gror.
Som exempel vintersådde jag sockerärter i februari i år i tunnelväxthuset, i jord som ömsom tinade och ömsom frös. Ärter ska enligt groningstabeller gro först vid fyra graders jordtemperatur. Vad hände? Med några undantag grodde alla fint och gav kanonfin skörd tidigt under våren. Men sockerärter ska väl inte trivas i kall jord, det står ju inte att läsa någonstans? Likadant med ärtskott, inte katten kan man så såna i ett smällkallt tunnelväxthus mitt i vintern? Jodå. Inspiration kan vi få från många håll, men mitt bästa råd är att testa, testa, testa. Och dela, dela, dela - så att alla odlarvänner kan inspireras att testa och nå nya höjder i grönsaksodlingen också under bistrare tider på året.
Inspiration till vinterodling
Nej, vi behöver inte värme i växthus för att klara av att hålla grönsaker vid liv under vintern och få fin skörd. På vintern ska vi välja att odla de grönsaker som tål förutsättningarna, inte tvinga fram grönsaker som inte gör det. I vintermörkret frossar vi i gröna blad och sånt vi kunnat lagra från varmare årstider.
På bloggen har jag skrivit en hel del om vinterodling i kategorin Vinterodling. På YouTube har jag gjort massor av klipp där jag visar hur jag hanterar odlingen, berättar om planerna och visar resultaten. Plöj gärna igenom spellistan Vinterodling och hämta inspiration.
Och framförallt - sätt igång att så. Ärtskott, rucola, spenat, rädisa, sallat, vintersallat och vinterportulak är några förslag på saker som går att så nu, för skörd i vinter eller nästa vår.
/Sara Bäckmo