Odla vitlök i pallkragar
Läs hur du kan odla vitlök hemma i en pallkrage. Efter att växtplatsen rensats och gödslats är det enkelt att sätta vitlöken.
I september-november är det dags att sätta vitlök i trädgården. Det är en kul gröda att odla, eftersom löken kommer ner i jorden när väldigt få andra växter börjar sin växtsäsong. Vitlök sätts på hösten och skördas sedan nästkommande sommar, vanligen juli-augusti.
Många hemmaodlare väljer att bygga upp sin köksträdgård i praktiska pallkragar. Därför vill jag visa jag hur jag odlar vitlök i pallkragar hemma i år, med bara några få förberedelser. Hoppas ni är många som vill prova!
Köp sättvitlök i min webbutik här!
Om du inte köpt utsäde till vitlök än kan du kika i min webbutik via länken ovan. Där finns tre utmärkta sorter av sättvitlök att köpa just nu! Är du medlem? Glöm inte att logga in på sidan när du gör ditt köp, då köper du sättvitlök till medlemspris.
Mina pallkragar
Växtplatsen för årets vitlök blir två pallkragar i en skyddad del av köksträdgården. De har hängt med i drygt tio år och ser ut därefter. De två som ska användas till vitlöken i år har jag tidigare odlat isbergssallat och tomater i. Det första jag gör innan planteringen är att rensa bort tidigare växtdelar och ogräs. Det är inte så lätt när man har en fyramånaders-valp! Dunder är en newfoundlandshund och såklart glad i att vara med - överallt. Skitig hund=glad hund.
Dessa pallkragar gräver jag i några gånger per år, oftast då jag gödslar med bokashi. Eftersom jag har stora askar med besvärliga rötter i närheten är det ett måste att gräva, annars invaderar rötterna. Jorden är lucker och fin, och därtill lagom fuktig nu på hösten.
Videotips: Lär dig odla vitlök!
Sättvitlök eller vitlök från affären?
Först och främst några ord om utsäde. När vi odlar vitlök ska vi använda lök som är ämnad att sättas, ej vitlök från affären. Orsakerna är främst två.
1. Vitlök i mataffären är så gott som alltid behandlad för att inte gro under tiden löken lagras, transporteras eller exponeras i butiken. Groningshämmande medel gör förstås att vitlöken också gror sämre när den sätts i jorden hemma.
2. Vitlök i mataffären kan föra med sig smittor till jorden.
Säkrast är att använda särskild sättvitlök i odlingen, eller köpa utsäde från en odlare du litar på. Sättvitlök finns på hösten i trädgårdsbutiker och i nätbutiker för trädgårdsprodukter. Vitlöken jag säljer i webbutiken är odlad i Frankrike och certifierat utsäde.
Läs mer: Frågor och svar om att odla vitlök
Förbered pallkragarna
Vitlök är en av våra mest näringskrävande grönsaker. Det är en vanlig miss att man inte fattar riktigt hur mycket gödsel som krävs och helt enkelt tillför alldeles för lite. Då växer löken dåligt och den skördade vitlöken blir liten.
Bäst är att gödsla ordentligt i pallkragarna innan du sätter vitlöken. Detta kan göras på flera olika sätt. Mitt tips är:
1. Gräv bort de översta 10-15 cm av jord i pallkragarna, lägg jorden i tunnor eller en skottkärra bredvid.
2. Fyll upp pallkragen med kompost, gödsel eller organiskt material.
3. Lägg tillbaka jorden och jämna till.
Mer än så här behöver du inte göra nu. Här har du en knökfull pallrage redo att odlas!
HUR MÅNGA VITLÖKAR?
I en välgödslad pallkrage kan du sätta 50-60 klyftor, vilket brukar motsvara 5-6 sättvitlökar. Antalet beror på hur många klyftor varje lök ger. Vitlök med stora klyftor har ofta färre klyftor, medan vitlök med mindre klyftor ger fler.
Sätt vitlöken så här
I norra Sverige kan vitlök börja sättas i september, innan marken fryser. I södra Sverige kan du plantera senare än så. Vänta gärna tills det blivit kyligt ute. Om vitlöken sätts för tidigt är det risk att löken skadas under vintern, eftersom den börjat växa allt för tidigt.
Vitlöken delas i klyftor. Alla klyftor kan användas, så länge de ser fina ut och inte har några skador. Klyftorna sätts sedan med cirka 10 cm mellanrum över hela pallkragen. Eftersom jorden är luftig efter att du grävt och gödslat, räcker det med att du petar ner vitlöken några centimeter under jord - sedan är planteringen klar. Klyftorna ska sitta någon eller några centimeter under jorden, inte särskilt djupt.
Vitlöken klarar sig fint i jorden under vintern. Klyftorna rotar sig snabb och hinner i de flesta fall bilda lite grön blast som tittar upp redan när det är kallt. Det är ingen fara, löken överlever och växer vidare.
Om vintern växlar mycket i temperatur kan det vara bra att lägga ett luftigt och tunt lager löv eller ensilage över vitlöken. Då jämnas jordtemperaturen ut lite. Om jorden fryser och tinar om vartannat är det risk att löken trycks upp ur jorden och förstörs. Om lökblasten inte växer upp ur täckmaterialet behöver det flyttas på, annars är det risk att löken kvävs.
Läs mer: Tips om hur du lagrar vitlök inomhus
Gödsla mer
Som jag skrev tidigare behöver vitlök mycket näring för att utvecklas bra. Jorden ska vara fuktig. Det är en god idé att planera in att gödsla vitlöken tidigt på våren och därefter på senvåren eller i början av sommaren. För att gödsla kan du till exempel tillföra gödselvatten av något slag, eller täckodla med gräsklipp.
En viktig sak att nämna om gödsel är att jorden också behöver vara fuktigt för att näringsämnena ska kunna bli en tillgång för växterna. Om jorden är torr och kompakt transporteras inte näringsämnena på bra sätt till växternas rötter. När du gödslar ska du alltså tänka på att också hålla jorden fuktig så att näringsämnena sprids i jorden och kommer växterna till nytta. Här är täckodling en fantastisk resurs, eftersom den hindrar fukt att dunsta från jorden.
Vitlök går igenom olika stadier i sin tillväxt. Steg ett är att rötter och blast bildas. Därefter växer klyftan till en rund lök. Den runda löken delar sig sedan i klyftor och i sista tillväxtperioden växer sig klyftorna stora. Vitlöken kan ätas i flera olika stadier och är en tillgång i köket både som blast, enhetslök (den runda löken utan klyftor) och som fullstor klyftad lök. För att löken ska utvecklas väl behövs extra näring tillföras.
Läs mer: Allt om bokashi-kompost
Hur många vitlökar?
En av de vanligaste frågorna om vitlök som jag får handlar om hur mycket vitlök som går åt i en familj, på ett ungefär. I vår familj älskar vi hemodlad vitlök. Den är mild och vi använder gärna mycket. Jag odlar 20-30 sättvitlökar per säsong, vilket brukar ge cirka 200 rejäla vitlökar. Jag brukar räkna med att vi behöver två vitlökar per vecka till matlagning, och så nästan det dubbla till övriga projekt.
Om du odlar en pallkrage med vitlök räcker det att odla en tidig sort som blir färdig för skörd tidigt på sommaren och som inte långlagras så länge. Om du odlar till exempel två pallkragar kan du välja både en tidig och en sen sort. Sena sorter är ofta mycket lagringsdugliga och kan sparas i uppåt ett år eller mer än så.
Sorterna jag odlar i mina pallkrage i år (2022) är tidiga sorterna 'Sprint' och 'Germidour'.
Köp vitlök 'Thermidrome' - tidig sort, flätbar blast
Köp vitlök 'Sabadrome' - tidig sort, flätbar blast
Köp vitlök 'Cledor' - sen sort för långlagring, flätbar blast
FÖRODLA VITLÖK
Om du inte har någon plats att sätta vitlök på just nu, kan du också förodla dem i små krukor och sätta ut dem på växtplatsen till våren. Övervintra vitlöken under lite löv utomhus eller i ett växthus.
På bilderna ovan ser du vitlök som jag odlar i en pallkrage i mitt tunnelväxthus. De sattes cirka två veckor innan bilderna tagits i mitten av oktober. På den korta tiden har de rotat sig otroligt fint och därtill bildat fin blast. Den här löken ska jag skörda för blad under vintern, samt tidig enhetslök på våren. En lyxlök, med andra ord.
Läs mer: Tips för att skörda vitlök
Hoppas du känner dig pepp på att peta ner några pallkragar med vitlök i din odling! Vitlök kan sättas både sent på året och tidigt på nästa. Viktigt är att klyftorna utsätts för ordentliga köldknäppar, det är då de bildar fina klyftor.
Lycka till med din vitlök!
/Sara Bäckmo