Stäng menyn

Odla tidig kål som på Skillnadens

I januari sår jag kål som ska planteras förfärligt tidigt i mitt tunnelväxthus. Här får du följa med när jag gör årets första kålsådd och få tips om vad som funkar och inte.

Min sådd av kål är klar. Nu väntar hemtransport för att gro under lock på golvvärmen i badrummet.

 

Det nya året är äntligen här. Jag har längtat. Några veckor utan plantor att ta hand om känns som en evighet och det är så bra att min kål-plan står redo att sättas i verket. Varje år odlar jag kål för att skörda tidigt i mitt tunnelväxthus. Idag går startskottet för sådden och om du vill kan du vara med odla kål så som jag brukar göra. Tidigt, tidigt. Lite för tidigt tycker de flesta, men så skördar jag också magnifik kål betydligt tidigare än gängse och är sjukt nöjd med det.

Innan jag skriver vidare vill jag passa på att tipsa om det livesända föredrag jag gör den 9 januari 2025: Temakväll - Förodling inomhus. Då ska jag berätta mer om årets första sådder och ge tips om olika grönsaker. Temakvällen görs som en livesändning i en särskild Facebook-grupp. Du kan vara med och kommentera och ställa frågor under sändningen. Om du inte kan vara med direkt när sändningen görs kan du se den i efterhand under en veckas tid. Boka din plats till evenemanget genom länken nedan.

 

Var med på Skillnadens Temakväll - Förodling inomhus - boka plats här!

 

Så här ser en blandad och ganska tätt planterad bädd med kål ut i mitt tunnelväxthus. Foto taget maj 2024.

 

Flera sorters kål finns att skörda tidigt. Detta är pak choi 'Joi Choi'.

 

Broccoli blir jättefin tidigt på våren. Den går dock snabbt i blom och är att ses som en kort kultur här.

 

Den tidigaste kålen

Det jag gör nu är att jag sår kål som ska odlas tidigt på våren i mitt tunnelväxthus. Det låter knasigt, men det funkar fint. Bilderna ovan visar hur plantor på kål ser ut i april-maj, hoppas det ger inspiration och tro på möjligheter också i din trädgård. Jag odlar i zon 3, Småland, och det här funkar fint också i zoner längre upp i landet.

Så här brukar jag göra. Jag gör min första sådd av kål i januari. Kålen odlas inomhus under 6-8 veckor under växtbelysning. Den skolas om en eller två gånger. I februari-mars sätts kålen ut i kallt tunnelväxthus och skyddas där med fiberdukar. Det blir garanterat kallt både på nätterna och dagarna, men kålen brukar fixa det fint.

I april-maj blir kålen färdig att skördas. Den tidigaste skörden görs blad för blad i april, därefter blir större blad, asiatisk kål, broccoli och små kålhuvuden färdiga i maj. I början av juni skördas det allra sista av kålen, som sedan tas bort.

Kål som passar att odla på det här viset är:

- tidig/snabb spetskål
- tidig/snabb huvudkål
- tidig broccoli
- tidig blomkål
- kålrabbi
- svartkål
- grönkål
- salladskål
- pak choi

 

Kål som inte passar att odla på det är viset är:

- sena sorter av huvudkål
- sena sorter av spetskål
- sena sorter av broccoli
- sena sorter av blomkål
- brysselkål
- blomsterkål
- broccolo
- sprouting broccoli
- majrova (går mycket lätt i blom i växthus)

 

Till kålsådden har jag använt mitt redskap soil blocker, här i en storlek som heter Micro20. Den trycker ut små jordblock som är lätta att så i och ger ett hållbart sätt att odla - utan plastkrukor.

 

Jag använder vanlig planteringsjord till mina soil blockers, och blandar jorden med lite vermikulit för att få den extra porös. I bakgrunden skymtar min mobil - jag sände hela sådden för mina odlarvänner i Skillnadens medlemsgrupp på Facebook =) 

 

Sådd januari 2025

Första dagarna i januari har jag sått min första kål till den tidiga skörden i tunnelväxthus. Jag har sått all kål i soil blockers, storlek Micro20, och täckt med lite vermikulit. Sådden står nu med lite genomskinlig plast över på badrummets golvvärme. Inom några dagar gror fröerna. Då tas plasten bort och sådden flyttas snabbt till ett svalare fönster med växtbelysning på 14 timmar/dygn.

Sorterna i min första kålsådd är:

 

Spetskål 'Jersey Wakefield' - min favoritkål att odla tidigt, jättegod och utvecklar kålhuvud mycket snabbt

Pak choi 'Joi Choi' - storvuxen pak choi som funkar fint i kallt klimat, kan skördas både som liten och stor

Salladskål 'One Kilo SB' - snabbväxande salladskål som kan skördas som ganska litet kålhuvud, samt blad för blad

Broccoli 'Ramoso Calabrese' - en vanlig broccoli med mindre toppskott och många sidoskott

Broccoli 'Matsuri' - lågväxande broccoli med mycket stort toppskott

Savoykål 'Vorbote 3' - exceptionellt snabbväxande savoykål med mycket fin smak

Blomkål 'Snowball' - en vanlig blomkålssort om oftast hinner bli färdig innan sommaren, även om huvudena inte blir så stora eller välformade

Salladskål/pak choi 'Yellow heart winter choy' - läckert mellanting mellan salladskål och pak choi, med vackra gula blad och vaniljvit mitt

 

Sedan tidigare har jag också plantor av svartkål klara, så dessa behöver jag inte så nya av:

Svartkål 'Nero di Toscana' - väldigt god svartkål med mörka buckliga blad från kraftiga plantor 

 

Det är verkligen svårt att begränsa sig när man väl satt igång att så. Min erfarenhet är att det inte är lönt att ha alldeles för många plantor i växthuset tidigt på året. De går lätt i blom när det börjar bli riktigt varmt. En del av plantorna kan jag sätta ut i trädgården tidigt på skyddade platser också, men jag kan inte försvara exakt varenda en av fröerna jag sått. Det blev nog en och annan extra... Men man vet ju aldrig; det kanske inte blir något - bäst jag sår lite till!

 

Läs mer: Soil blocker - Förodla mycket på liten yta

 

Sådd i soil blocker

Jag väljer att så mina fröer till den här sådden i soil blocker. Det är ett himla smidigt sätt att få plats med många plantor på liten yta. De små jordblocken kan enkelt brytas isär när växterna fyllt ut dem med rötter. Då kan jag skola om dem i större jordblock eller i krukor med jord. Om jag får många plantor kanske jag sätter ut vissa direkt i växthuset tidigt, eller i en varmbänk.

När blocken väl tryckts ut i tråget är de fuktiga, eftersom jorden knådats med vatten innan blocken gjorts. De behöver sällan vattnas innan sådden grott sedan. I ovandelen av blocken har redskapet tryckt en liten håla där fröerna läggs. Jag sår kålfröerna ett och ett i blocken. Vissa sorter har jag anledning att tro att fröerna förlorat i grobarhet (för att de är gamla och har förvarats lite knasigt...) och då sår jag istället två fröer per block.

Sådden täcks med vermikulit, men det går lika bra att försiktigt strössla över lite fin jord eller sand över fröerna. Om du är noga med att hålla sådden fuktig (till exempel genom att täcka med en bit plast eller liknande) behöver du inte täcka sådden alls.

 

Jordblocken trycks ut direkt på en bricka eller i ett tråg. Jag använder nästan alltid tråg utan hål i botten. När jag sedan vattnar gör jag det försiktigt vid sidan av jordblocken ner i tråget.

 

Om tråget inte maxas till ytan med små jordblock brukar jag trycka ut block vid sidan av och försiktigt lyfta över till tråget. Det är ju dumt att inte fylla upp, eller hur!

 

Så här ser vermikulit ut. Till den här sådden har jag använt lite vermikulit i jorden till soil blockers, samt täckt sådden med vermikulit för att hålla kvar maximalt med fukt i jorden.

 

Tips: Läs mer om vermikulit och köp vermikulit i min webbutik

 

Tänk på detta med tidig kål

- så bara det du rimligen kan äta upp under april-maj

- odla inomhus under växtbelysning (ljus på 12-16 h/dygn)

- gödsla växtplatsen rejält

- plantera i kallt växthus, avhärdning behövs ej

- täck med fiberduk, plastlock etc som skydd mot kyla

- vattna rikligt på våren, kål är stora plantor som kräver mycket näring och fukt i jorden

- kålen går i blom på försommaren och tas då bort

 

Efter en seg jul- och nyårshelg med ihållande snuva känns det jätteroligt att äntligen ha några av mina favoritgrönsaker på gång. Eftersom jag gjort just den här typen av sådd så många gånger vet jag precis vad jag har att se fram emot. Det är lika magiskt varje gång när kålen börjar att växa. Och lyckan är total på vårkanten när den första skörden görs.

 

Så här ser min sådd ut när den är klar. Jag har lämnat några block tomma och ska så de sista fröerna hemma. Sådden ställs på badrumsgolvet och täcks där av ett plastlock eller en tunn genomskinlig plast.

 

I mitten av februari kan kålen börja sättas ut, om det är milt väder. Är det svinkallt är det bättre att vänta till mars.

 

Kanonfina salladskålen 'One Kilo SB' levererar väldigt fint från tidig sådd. Här är en planta som skördats i varmbänk i tunnelväxthuset, planterad mitten av februari.

 

Om du inte provat att odla kål så här tycker jag att du ska ge det ett försök. Kål växer mycket bra i kylig vårtemperatur. Ett extra plus är också att skadedjuren inte vaknat så tidigt på säsongen, vilket gör att både kållarver och sniglar inte hinner kalasa på grönsakerna innan det är dags för oss att skörda. Bara det gör det värt hela arbetet!

/Sara Bäckmo

03. januari 2025