Stäng menyn

Odla svamp i växthus - Jättekragskivling

Jättekragskivling lär vara en av de enklare svamparna att odla hemma i trädgården. Nu har jag äntligen kunnat skörda och äta de första i min odling. En mild och god matsvamp!

Jättekragskivlingen ser ut som en Karl-Johan, fast med ljusare fot.

 

Dags att säga hej till en - för mig - helt ny svamp i mitt tunnelväxthus. Jag har aldrig skördat jättekragskivling i skogen (den är extremt sällsynt), men nu har jag många som växer fram i min odling i tunnelväxthuset. Jätteroligt att lära känna en ny svamp. Och såklart en bonus att jag odlat den helt själv från grunden.

 

Läs mer: Odla svamp i växthus - Ostronskivling

 

Mild, utan tuggmotstånd

Jättekragskivlingen är en kul svamp som ser ut lite som vi är vana vid från skogen. Det är dock en sällsynt svamp i det vilda. Den påminner om en sopp i utseendet, tänk dig Karl-Johan och andra liknande matsvampar vi frossar i på sensommaren och hösten. Men jättekragskivlingen är alltså en skivling.

Det är en väldigt mild och fin svamp, som förvånar med en konsistens som är ganska o-svampig. Mitt första intryck är att det här borde vara en utmärkt svamp för den som inte gillar svamp! Den påminner mer om en lätt stekt 0,5 cm tunn zucchini i konsistensen, absolut noll seghet. Riktigt fin att äta. Jag hoppas på stor skörd och ser många användningsområden. Inte minst för att dryga ut rätter med både kött, fisk och kyckling.

 

Den här svampsorten har ett kött som liknar en champinjon i konsistensen. Den är torr och fin och lätt att hantera.

 

Odling i växthus

Min odling av jättekragskivling etablerades i ett av tunnelväxthusen, rakt på marken under persika, kiwi och sparris. Odlingen anlades 5 april 2025 i ett land där jag för tillfället inte odlar något annat. Om det ändå står tomt, och det dessutom är en förhållandevis skuggig plats på sommaren, kan jag ju lika gärna etablera en svampodling.

Så här gjorde jag odlingen av jättekragskivling:

- jorden rensades från ogräs

- en säck med 13 kg halmpellets lades ut på marken, ett område knappt 1 kvm stort

- ca 1 kg mycel till jättekragskivling smulades sönder ovanpå halmpelletsen och myllades ner

- 5 kg alspån lades på toppen av odlingsplatsen

 

Läs mer: Odla svamp i pallkrage - Ostronskivling

 

När odlingen var klar vattnade jag sedan omsorgsfullt i olika omgångar. Första två dagarna vattnade jag ordentligt, så att halmpelletsen sög upp massor av vatten och svällde riktigt mycket. Det behövs för att starta upp odlingen.

Eftersom växthuset är både varmt och torrt har jag sedan försökt att vattna ordentligt vid varje tillfälle som jag vattnar övrigt i tunnelväxthuset. Bädden av halmpellets torkar ganska fort i de övre lagren. Jag har lagt på gräsklipp på bädden för att förhindra uttorkning och det gör stor skillnad.

 

Vid anläggningen gjorde jag en odling av ostronskivling närmast i bild och jättekragskivling i den övre delen av bädden. Efter att odlingen gjordes läste jag att det inte är optimalt att odla olika sorter så tätt bredvid varandra, så det kan du tänka på om du gör en liknande odling. Här har mycel lagts ut ovanpå halmpellets. 

 

När mycelet myllats ner i pelletsen har jag tänkt platsen med spån. Både spån och pellets fungerar som näring till mycelet, som sprider sig i materialen för att producera svampkroppar.

 

Gräsklippet bryts ner väldigt fort på odlingen och jag har lagt på flera lager.

 

Elva veckor från start till skörd

Nära tre månader efter att odlingen anlades var det en ren slump att jag en dag råkade se en jättestor svamp under persikoträdet. Den var inte här dagen före! Jag är väldigt frekvent med att kika efter svamp i odlingarna, mån om att inte missa en enda. Och när de första jättekragskivlingarna syntes blev jag så otroligt glad.

Det lyckades!

Svamparna är lätt att upptäcka. De ser ut ungefär som varianter på Karl-Johan, med ljusare fot och rödare hatt, lite som en rödbrun stensopp om du plockat sådana någon gång?

Jag har skördat svampen då den är knappt 10 cm hög. Lite olyckligt dock att de första svamparna upptäcktes dagen innan sommarlovets resa till skärgården, så nu kan jag inte vara hemma och vakta på nya svampar som växer fram. Jag hoppas merparten tittar fram när vi kommit hem om några dagar.

 

Svampen har en mild doft, inte så "skogs-aktig" som vildplockad svamp doftar.

 

Produkter till svampodling

Här är alla saker jag använt till mina första odlingar av svamp i min trädgård. Jag har handlat mina grejer hos Svamphuset och du kan kika på prylarna genom länkarna här:

Jättekragskivling mycel
HALMPELLETS
ALSPÅN

Om du vill köpa ett färdigt kit, där allt som behövs för respektive svamp-sort ingår, hittar du det här:

Jättekragskivling KIT FÖR TRÄDGÅRDSODLING

Tänk på att vissa av pellets- och spånprodukterna kan gå att hitta i vanliga detaljhandeln, till exempel i djurbutiker. Det kan gå att spara några kronor genom att handla där. Å andra sidan är det smidigt att kunna klicka hem allt som behövs i ett enda köp utan att behöva åka runt och leta efter grejerna.

Tilläggas bör att jag har köpt alla produkter till den är odlingen, jag använder ej gratisprodukter. Däremot har jag ett samarbete med Svamphuset kring länkar. Hoppas du uppskattar att få tips!

 

Enklaste tillagning

Min första tillagning av jättekragskivling gjordes på allra enklaste vis; jag har delat den på längden och stekt den i smör - utan att förvälla. Den beter sig lite som en champinjon vid tillagning och konsistensen är lite samma med.

När jag provar nya grönsaker eller svampar brukar jag tillaga på enkelt sätt, utan smaksättning, för att få ett hum om hur smakerna är och göra mig en bild av hur råvaran kan funka i vårt mat-sammanhang.

Den här svampen är väldigt mild och som sagt enkel i konsistensen. Den kommer att vara ett fint komplement till både kött, fisk och fågel, samt gott som tillbehör - för oss i familjen som gillar svamp. Min mamma, som är en svamp-plockare av rang - tyckte jättekragskivlingen var väldigt fin. Hon föreslog att den skulle vara suverän i lasagne. Det är ju bra, eftersom hon fått ett eget kit att starta upp i sin egen trädgård!

 

Läs mer: Hur mycket svamp blir det i en odling?

 

Enklast är ofta det godaste. Stekt jättekragskivling med örtsalt, svartpeppar och gräslök.

Samplantering med kronärtskocka

Svamp lär vara bra att kombinera med andra växter på odlingsplatsen. Jag har inte jättemycket erfarenhet än av samplanteringar och vill gärna lära mig mer. Det jag sett i årets planteringar är att det generellt är lättare att samplantera med fleråriga och redan etablerade växter, och svårare att lyckas väl med ettåriga grönsaker. Jag ska skriva mer om detta när jag utvärderat de olika växter jag samplanterat i år.

Kronärtskockan jag provat att odla i svampodlingen i år har det kämpigt och växer dåligt. Det ser ut att vara en kombination av att det är både torrt och näringsfattigt på växtplatsen inledningsvis. Min gissning är att den kronärtskockan (som ju är flerårig) kommer att växa bättre med tiden, då rötterna etablerat sig väl i jorden och inte bara i halmen och bättre kan tillgodogöra sig näring.

 

Odlingen ser inte mycket ut för världen egentligen. Här täckt med gräsklipp. Och en trött kronärtskocka mitt i. Men svampen verkar trivas utmärkt!

 

Min första skörd av jättekragskivling gav mersmak. Här tillsammans med grönsaker från trädgården och två kilo ostronskivling från en odling intill.

 

Jättekragskivlingen verkar utvecklas väldigt snabbt och troligtvis finns det massor att skörda inom ganska kort.

 

Nu ser jag fram emot att prova att både odla och äta jättekragskivling på fler sätt. Jag har den här svampen på fyra andra platser i trädgården, för att kunna jämföra. Gissningsvis kommer det att bli en hel del skörd under sommaren, så bered dig på inspiration om både odling och matlagning.

Svampodlingen har varit väldigt rolig att etablera i trädgården och är ett väldigt fint komplement till grönsaksodlingen. Det gör måltiderna extra välmatade och jag gillar särskilt att vi för in ännu ett odlat protein till måltiderna.

Hoppas du blir nyfiken på att odla svamp i din trädgård. Det går att anlägga en svampodling hela sommaren med förväntad skörd i höst. Tänk på att det tar 2-3 månader innan du kan skörda, så vänta inte för länge med att starta. Lycka till!
/Sara Bäckmo

19. juni 2025