Stäng menyn

Odla svamp i pallkrage - Ostronskivling

Hur har du gjort för att odla svamp i pallkragar? Här visar jag i detalj hur jag gjort när jag odlat ostronskivling i pallkrage. 6 veckor från start till skörd!

Första skörden av ostronskivling som odlats i en pallkrage. 500 gram!

 

Äntligen är det dags för mig att skörda min första hemodlade svamp i trädgården! På dagen sex veckor efter att odlingen startades kunde jag skörda läcker ostronskivling den 16 maj 2025.

Det här är en del av mitt projekt med att lära mig mer om svampodling, genom att odla massor av svamp på olika sätt. Just nu har jag sju olika svampodlingar på gång och några till som ska påbörjas. Jag ska skriva mer senare om alla olika odlingsplatser jag gjort och vad jag lärt mig. Om du är nyfiken redan nu tipsar jag dig om att bli medlem på Skillnadens. I livesändningarna jag gör för medlemmar visar jag odlingarna flitigt och ger uppdateringar.

Intresset för att odla egen svamp hemma är stort, så här vill jag berätta i detalj hur jag gjort min odling av ostronskivling/ostronmussling i pallkrage.

 

Bli medlem på Skillnadens här!

 

I inlägget finns länkar till Svamphuset där jag handlar allt mycel och vissa av tillbehören till odlingarna. Kika gärna på deras sajt för att få tips och inspiration. Jag kan intyga att man blir väldigt pepp!

 

I pallkragen längst bort i raden sattes ostronskivling den 5 april 2025. I den främre raden odlar jag jättekragskivling.

 

Innan jag kom på att jag skulle odla svamp här, hann jag sätta sex små broccoliplantor i jorden.

 

Ostronskivling i pallkrage

Till den här odlingen valde jag en pallkrage i mitt tunnelväxthus på norrsidan av tomten. I pallkragen växte redan sex små plantor av broccoli. Jorden är gödslad med bokashi-kompost innan broccolin planterades och jorden är rensad från ogräs.

En säck (13 kilo) halmpellets hälldes ut direkt på jorden och fördelades runt de små plantorna. Pelletsen köpte jag i en lantbruksbutik i stan. Eftersom jag tänkt göra flera odlingsplatser behövde jag större mängd och köpte då ett rejält lass på en gång. Är du mer måttlig och inte tänkt göra en massiv djupdykning som research till flera artiklar, kan du beställa ett helt kit med allt som behövs till trädgårdsodling av svamp. Då är allt fixat och klart när du ska sätta igång.

 

Tips: Köp halmpellets till svampodling

 

Så här ser halmpellets ut. Det används till exempel som djurströ, men är också bra att odla svamp i.

 

Mycelet levereras i påsar eller burkar. Förvara det svalt till dess du ska använda det.

 

Ovanpå halmpelletsen hällde jag ut svampmycel till ostronskivling. Mycelet fördelades hyfsat bra och krafsades ner i pelletsen.

Mycel till ostronskivling som kan odlas i trädgården hittar du hos Svamphuset genom länk nedan. Det är den produkten jag använt. Totalt 1 kg mycel till varje pallkrage.

 

Tips: Köp mycel till trädgårdsodling av ostronskivling

 

Mycel kan se lite olika ut. Ovandelen i den här burken är luddigt och vitt. Mycelet är odlat på något slags spån och innehållet är mer spån-färgat längre ner i burken.

 

Mycelet täcktes sedan med alspån. I den här odlingen (min första) ville jag göra helt enligt anvisningarna som följer med mycelet, utan att hitta på en massa grejer själv. Det finns andra sätt att göra det på, men jag vill lära mig från grunden och har valt att göra enligt experternas tips först.

Precis som med halmpellets säljer Svamphuset också alspån separat eller i det kit för trädgårdsodling av svamp som Svamphuset har.

 

Tips: Köp alspån till trädgårdsodling av ostronskivling

 

Alspån används som strö till reptiler och kan också köpas i vissa djuraffärer. Flera jag besökt har dock inte i storpack. Eftersom materialet är väldigt lätt behövs stor volym för att komma upp i de 5 kilo som används till varje pallkrage.

 

Alspån är luftigt och lätt och doftar friskt av trä. Det används bland annat till reptilströ men passar också till svampodling.

 

Viktigt att vattna

Därefter har hela odlingsplatsen vattnats mycket. Vattnet får halmpelletsen att svälla kraftigt. Snåla inte! Och vattna gärna upprepade gånger den första tiden.

Om du vill odla svamp tillsammans med andra växter är mitt tips att först plantera växterna, som ska vara minst 15-20 cm höga och dessutom tåla att planteras ner kraftigt. En lägre växt kommer att kvävas i det fuktiga substratet.

Ovanpå hela odlingen valde jag att lägga gräsklipp som skydd mot uttorkning. I växthuset blir det varmt och ganska torrt. Eftersom inga växter ännu finns som kan skugga och därmed hindra uttorkning hoppades jag att gräsklippet skulle hindra det.

Det är omöjligt att säga hur mycket jag vattnat, men sammanfattningsvis, tja... flitigt. Och ofta.

 

Mycket mycel - när kommer svampen?

Under veckorna som passerat har odlingen ovanifrån sett ut precis som den gjorde från start. Ingen större skillnad. Ingen action alls. Under gräsklippet är det dock en riktig mycel-fest. Ett rejält vitt lager med mycel sprider sig under gräsklippet. Och det doftar underbart av svamp redan nu!

Jag läser att det efter cirka 8 veckor ska bildas fruktknoppar i odlingen och har inga stora förväntningar innan dess. Jag fortsätter att vattna, planterar ner några gurkplantor i mitten av lådan, gödslar försiktigt med kissvatten till både broccoli och gurka (som ju bägge är näringskrävande och måste kunna växa väl även om odlingen till stor del består av näringsfattig halm) och längtar efter tecken på svamp.

 

Pallkragen täcktes med gräsklipp kort efter att odlingen anlades Det är varmt i tunneln och jag ville hindra att svampodlingen torkade ut. Gurkorna har det knivigt i kylan och bakre raden av broccolin har vuxit märkbart sämre efter angrepp av sniglar. 

 

Sex veckor efter att odlingen anlades får jag en stor överraskning. Från en dag till en annan har massor av svamp vuxit upp under broccolin. Ser du den?

 

Under gräsklippet är det helt fullt av svamp. De framträder extra tydligt just runt de andra växterna. Här runt broccolin, men också under gurkbladen.

 

6 veckor - start till klart

Odlingen startades den 5 april 2025. Knappt sex veckor senare, den 15 maj, åker jag på jobbresa. Vattnar svamplådan innan avfärd. En dag som alla andra - inte en enda svamp i sikte och inget som avviker nämnvärt från innan. Dagen efter kommer jag hem på kvällen. Och då är pallkragen full av svamp!

Under första helgen med ostronskivling i trädgården skördade jag drygt 0,5 kg svamp. Första skörden stektes med färsk vitlök och blev topping till gratinerade smörgåsar.

Kommande 10 dagar skördas ytterligare 1 kg svamp i pallkragen, samt två stora broccoli. Jag är så glad så jag vet knappt vad. Och så himla gott det är!

 

 5 tips

1. Vissa odlingssubstrat kan köpas billigare i fackhandeln än på nätet, då kan man köpa extra mycket mycel till nya odlingar istället!

2. Odlar du svamp tillsammans med grönsaker, se till att små grönsaksplantor är höga nog så de inte drunkar i blött substrat när odlingen anläggs.

3. Om odlingen täcks av gräsklipp får du räkna med att svampen blir lite täckt av gräs, som kan växa in i svampen och måste rensas bort.

4. I växthus - fortsätt vattna och täck gärna med något som skyddar svampen från att torka ut varma dagar. Jag har använt både plastskynke och fiberduk.

5. Bulla upp med träflis (från lövträd) och/eller gräsklipp för att tillsätta i odlingen efter första skörd. Då "matas" mycelet och odlingen ger ännu mer senare.

 

Tips: Odla ostronskivling inomhus i litet svamphus

 

Svampen är ganska liten till en början och växer i kraftiga kluster, tätt sammansvetsade vid basen. De skördas lättast genom att hela klustret knäcks eller skärs av vid marken.

 

Min första skörd blir ett gott fräs tillsammans med färska grönsaker från trädgården, som gratineras på ett gott bröd.

 

Är det värt det?

Inköpspriset på ostronskivling i matbutiken (maj 2025) är 306 kr/kg (svensk ekologisk) och 210 kr/kg (ej ekologisk, från Polen). Totalt har odlingsplatsen kostat cirka 700 kronor att anlägga.

En sån här odlingsplats kan ge skörd under lång tid av året, och dessutom i flera säsonger - beroende på hur jag sköter om den. Gissningsvis går det att räkna hem utgifterna över tid och se att en väldigt enkel svampodling i pallkrage också kan löna sig ekonomiskt. Det ska bli spännande att räkna samman vikt på skörd och göra en summering sedan.

Men, det är ju inte bara de ekonomiska värdena som räknas. Med svamp i trädgården blir våra måltider helt plötsligt av annan karaktär. Och vi har ett livsmedel lätt tillgängligt som vi inte använder så ofta annars, om det inte är svampsäsong i skogen alltså. Svamp är en källa till protein och passar overkligt bra att tillaga tillsammans med grönsaker.

Den odlingsmässiga delen ska också vägas in. Det har varit kalaskul att odla svampen. Väldigt häftigt!

 

Tips: Köp ett helt kit för odling av ostronskivling

 

Tipsar sist av allt om att svampodling är en rolig gåva! Jag har köpt kit till min mamma. Vi bor en långt ifrån varandra, men har nu svampodlingar båda två. Eftersom vi älskar att plocka svamp tyckte jag det var en kul vår-gåva att ordna. Nu uppdaterar vi varandra om odlingarna och skickar superlativ med glada emojis om utvecklingen i odlingarna. Roligt.

Hoppas du blir sugen på att prova odla svamp. Det kommer fler uppdateringar snart, när jag har mer att skriva om de olika odlingsplatserna.
/Sara Bäckmo

 

 

25. maj 2025