Stäng menyn

Odla smart när det är torrt

Lura torkan och odla fina grönsaker i en vattensnål odling. Här är mina bästa tips för att driva fram bra grönsaker utan att slösa vatten under en torr sommar.

Bild på en frodig rödkål i en blommande köksträdgård.

Kålen frodas i bäddar som täckts med massor av växtdelar, då dunstar inte fukten. Kålen är en röd spetskål som heter 'Kalibos'.

 

Den här sommaren sätter hemmaodlaren på prov. Det är så varmt och så torrt i många trädgårdar att till och med buskar och träd torkar ut. Det kan kännas riktigt hopplöst att se köksträdgården, där flera växtplatser är så uttorkade att grönsakerna inte klarar att växa. Ett torrt inferno. Är det så hos dig?

Det finns flera smarta saker att ta till för den som vill förbättra möjligheterna i trädgården och få skörd trots att det är torrt. Här är mina sex bästa knep.

 

Närbild på en bädd som täckts med massor av torra växtdelar.

Att täckodla innebär att växtdelar som gräsklipp, blast och annat från trädgården läggs på jorden runt plantorna. Kålen är en savoykål.

 

1. Täckodla!

Detta kan vara det viktigaste du gör en torr sommar. Lägg växtmaterial på jorden mellan plantorna i ett minst tio centimeter tjockt lager. Det kan till exempel vara blast av olika slag, gräsklipp och löv. Täckmaterialet hindrar fukten från att avdunsta och bryts dessutom ner till näringsrik jord direkt på växtplatsen. Det ger grönsakerna bättre förutsättningar att klara torra perioder.

 

Närbild på en odlingsplats som täckts av gräsklipp.

Här har gräsklipp använts som täckmaterial runt plantor av sparris och svedjerova. Svedjerova är en gammal kulturväxt som brukade odlas efter att till exempel skog bränts ner för att skapa nya odlingsmarker.

 

Bild tagen underifrån på rotselleriblast, grön och frodig.

I skugga av vinbärsbuskarna har rotsellerin skydd och växer fint i sin täckodling.

 

2. Odla i skugga!

Riktigt många bladgrönsaker passar fint att odla i skugga, där jord hålls fuktig betydligt bättre. På sommaren kan du så sallat, persilja, rödbetor för skörd av miniblad, dill, bladkål och mangold som alla växer helt okej i skugga.

 

En kruka fylld med vatten står mellan två tomatplantor.

Här har jag enkelt lagt en tidning i botten på en kruka mellan törstiga tomatplantor. Tidningen stoppar upp vattnet, som sakta sipprar ut ur hålen i krukans botten för att tränga ner till plantornas rötter.

 

3. Vattna rätt!

Se till att fukten når ner i jorden precis där den ska vara istället för att rinna iväg till onödiga platser. Saknar du bevattningssystem kan du använda enkla krukor och hinkar, så som jag beskriver i videon nedan.

 

Övriga tips för bevattning:

  • Bevattningssystem med till exempel droppspjut och små sprayknappar är toppen och styr vattnet precis där det ska vara i både växthus och bäddar på friland.
  • Vattna hellre med kanna än vattenspridare.
  • Vattna på kvällen så fukten inte avdunstar så snabbt som när solen ligger på under dagen.
  • Vattna mycket när du väl vattnar, både i pallkragar, bäddar och krukor. Vänta några minuter efter vattningen och stick sedan ner fingret i jorden för att känna efter så att fukten nått ner en bit. Vattna mer om det behövs.

 

Närbild på små sallatsplantor som växer i jorden.

Här har jag direktsått sallat i ett litet dike i landet. Det är lätt att vattna och fukten stannar kvar länge just där plantorna växer.

 

4. Odla i "dalar"!

Så och plantera mellan små vallar av jord eller växtmaterial i landen. I dalarna är det enkelt att vattna med kanna och jorden torkar inte ut lika fort här.

 

 

En fiberduk i vitt ligger över ett land i köksträdgården.

Under den här fiberduken gror morötter som såtts under sommaren. Duken gör det något fuktigare i jorden, vilket behövs de här varma dagarna.

 

5. Skugga växter i full sol!

Om du behöver så eller plantera i soliga lägen kan det vara bra att lägga en fiberduk eller en tunn gardin över växtplatsen som ger skydd. Då torkar inte jorden lika snabbt och ömtåliga små växter får lite skydd från solen under den varmaste tiden.

 

En bild med mängder av små gröna blad som täcker hela bilden.

Trädgårdsportulak är en av grönsakerna i min trädgård som växer superfint när det är varma sommardagar. De behöver inte så mycket vatten som till exempel sallat.

 

6. Prioritera bland grönsakerna!

En torr sommar går det inte att odla allt vi längtar efter. Vilka grönsaker är viktigast för dig? Törstiga grönsaker som sallat, majrovor, majs och broccoli kan vara svåra att odla om det inte finns ordentligt med fukt i jorden. Förutom att de växer dåligt kan smaken på till exempel sallat och majrova påverkas till det sämre om jorden är torr. Satsa på några favoriter och låt övriga klara sig om de kan.

 

En frodig köksträdgård med kål och sommarblommor framför ett stort rött trähus.

Med rätt inställning och några enkla knep kan trädgården frodas trots torkan. Så här ser min trädgård ut i juli 2018.

 

Läs och odla mer

Följ gärna min trädgårdsblogg under sommaren för fler tips om hur du kan odla och skörda hemma, oavsett om du odlar i pallkragar, på balkong, i trädgårdsland eller kolonilott. Jag skriver om odling för både dig som är nybörjare och för dig som har odlat en tid. Här hittar du plattformarna jag delar mitt trädgårdsarbete på.

 

Blogg: Sara Bäckmo - Skillnadens Trädgård 
YouTube: Sara Bäckmo
Facebook: Skillnadens Trädgård 
Instagram: @skillnadens
Nyhetsbrev - Saras trädgårdsbrev 
Pinterest: Sara's Kitchen Garden 
Podcast: Två odlare emellan

 

Sara Bäckmo - Skillnadens Trädgård är Nordens största trädgårdsblogg och du är varmt välkommen att ta del av arbetet i min köksträdgård!
/Sara Bäckmo

 

 

 

03. juli 2018