Odla magisk salladskål för höstskörd
I juli och tidig augusti är det dags att så salladskål för höstskörd. Missa inte! Här kan du utförligt läsa hur jag sår och sköter en av grönsakerna jag är vassast på att odla och som gör störst skillnad på vårt matbord.

Skörd från oktober, med 15 fina kålhuvuden att ta hand om. Vart och ett av dem väger cirka 1,5 kilo. De yttersta bladen har hål efter sniglar eller larver. Dessa tas bort, eller är kvar. Hål smakar ju inget...
Sent på säsongen blir många nysådda grönsaker små i växten eftersom kvarvarande säsong är så kort. Men några växter sticker ut i mängden och levererar som bäst på hösten. Den grönsak jag tycker vi har störst användning för och som därmed ger bäst nytta att odla på hösten, är salladskål. På bara sex veckor från sådd till skörd växer den fram ett läckert kålhuvud som kan väga 1,5-3 kilo. Den snabba utvecklingen gör salladskål till den kanske mest värdefulla höstgrönsaken. Och jag påminner idag om att det är dags att så.
Salladskål är en av grönsakerna jag under lång tid odlat med stor behållning och som jag kanske är allra bäst på att odla. Jag hoppas du ska lära dig något av den här artikeln och vilja prova en suverän grönsak.
Tips: Glöm inte köpa utsäde till vitlök i Skillnadens webbutik - leverans hösten 2025!

Planta från tredje året jag odlade salladskål. Jag har enträget lärt mig den här grönsaken enbart för att ett av barnen älskar grönsaken. Just det här kålhuvudet vägde hela tre kilo. Skördat på hösten.
Salladskål är en kortdagsväxt
Den här kålväxten hör till grönsakerna som gillar att växa när dagarna inte längre är så vansinnigt varma och långa. När det är mörkt längre på nätterna och dessutom svalare både dagar och natt är förutsättningarna som bäst att lyckas med salladskål. Det är därför vi odlar den tidigt på våren och på hösten.
Om du odlar salladskål från sådd i maj-juni är risken stor att kålen går i blom, stressad av att det är varmt, torrt och ljust. Det är alltså inte du som odlar som gör något fel, du har bara sått växten vid fel tidpunkt. Växten är programmerad att blomma vid den tiden.
Om du odlat salladskål på våren och fått plantor som gått i blom gäller samma. I ökande dagsljus och ökande temperatur blir salladskål också stressad och går i blom. Tricket är då att så tidigare.
Vår-odlad salladskål kan du läsa mer om i länken nedan. Det är lite annorlunda än att odla salladskål för höstskörd.
Läs mer: Odla salladskål på våren

En sån här liten pluggplanta blir inom bara några veckor rejält stor och kan till och med väga 3 kilo. Rötterna är så fina!
Sommarsådd av salladskål
För att skörda salladskål på hösten bör fröerna sås i juli eller allra senast första veckan i augusti. Riktigt tidig sådd riskerar att plantorna går i blom och sådd i senare delen av augusti gör att plantorna inte hinner bli färdiga, inte ens om de skördas små.
Hur snabbt salladskål växer styrs av vädret. När det blir väldigt svalt ute växer kålen långsammare och blir det då en kall höst kanske det inte växer lika bra som vid en skönt solig höst.
Så här sår jag min salladskål till höstskörd. Det går lika bra att använda små soil blocker-kuber som små pluggbrätten.
- små pluggbrätten fylls med planteringsjord
- pluggbrättet vattnas
- ett frö per cell sås
- brättet täcks med jord
- sådden står på en bricka utomhus i skugga
Fördelen med att så i pluggbrätte/soil blocker är att rötterna inte behöver störas när en bredsådd delas. Sommarsådden ska helst växa så problemfritt som möjligt och om vi trasar sönder rötter måste växten lägga tid på att reparera dessa, snarare än att växa ovan jord.
Det dröjer bara några dagar innan fröerna gror och därefter - max 14 dagar innan utplantering - är det dags att plantera väldigt små plantor på växtplatsen. Salladskål är känslig och ska helst inte stå och stampa för länge i små pluggar eller krukor. Om du inte kan plantera ut är det bra att istället plantera om i en snäppet större kruka.
Läs mer: Kinesisk salladskål i trädgården (medlemsartikel)

Småplantor kan krukas om till mindre krukor och växa där en tid, innan de sätts ut i landet. Här står de i ett pluggbrätte och ska precis planteras ut.
Direktsådd salladskål
Om du har koll på ogräs och sniglar i köksträdgården kan du spara flera moment genom att så salladskål direkt i landet. Tänk på då att gärna så salladskålen tätare än du skulle gjort om du planterar. Detta för att ha reserver om sniglar, regn, hetta eller slarv skulle decimera plantorna i raden. Lagom avstånd att så på är cirka 10 cm, även om plantorna sedan behöver stå med cirka 30 cm avstånd i raden. Det är också lättare att så lite tätare eftersom raden av pyttesmå plantor lättare syns då.
Om du har sniglar i trädgården är det en god ide att bekämpa dessa runt om växtplatsen genom att använda snigelmedel med järnfosfat. Lägg helst inte snigelmedel på växtplatsen eftersom detta attraherar sniglarna. Späd salladskål är delikat för sniglar och om de dras till områden med små plantor är risken stor att de väljer växterna istället för snigelmedlet. Dessvärre.
Jag föredrar att förodla salladskål eftersom det är lättare att lyckas bra då, men det går som sagt att så direkt i landet med.
Läs mer: Köpt jord på påse - Glöm inte att gödsla!
Gödsla växtplatsen
Innan sådd eller plantering är det mycket viktigt att gödsla där du tänkt odla salladskål. Slarva inte med det. Salladskål ska på mycket kort tid växa fram stora plantor och behöver ha allt gott i jorden för att kunna växa riktigt bra.
Om du kan är det toppen att gräva ner kompost eller gödsel i jorden innan sådd eller plantering, och gärna gödselvattna eller mylla ner gödsel i ytlagret på jorden också. Gödselvatten är också ett alternativ.
För att näringen sedan ska kunna transporteras till växten är det viktigt att vattna. Salladskål behöver mycket vatten under veckorna den växer. Vanligtvis brukar det regna en del på hösten, men om det är torrt behövs vatten nästan varje dag.

Bokashi-kompost är en bra boost för jorden. Komposten grävs ner innan plantorna sätts. Foto: Ida Sjöö.
Höstskörd att njuta av
Sex-åtta veckor efter sådd är salladskål vanligtvis klar att skörda. Om du sått i början av juli hinner plantorna bli större och en senare sådd ger mindre plantor. I år (2025) är jag sen med min sådd och räknar därför med att odla fler men mindre plantor.
Ett stort huvud av salladskål kan väga 1,5-2 kilo och alltså innehålla väldigt mycket mat.
Ett pyttelitet och väldigt delikat huvud av salladskål kan väga 0,5-0,75 kg och vara precis lika värdefullt. Små huvuden av salladskål kan odlas tätt i landet. Skörden används precis om om huvudet varit större.
Tänk på att salladskål förvaras allra bäst i landet, där de växer, så länge det inte är för kallt eller för hårda angrepp av till exempel sniglar, harar, rådjur eller annat. Om du kan - låt dem stå kvar och skörda när det är dags att äta.
När du behöver ta in på grund av kyla eller annat kan du förvara salladskål i luftiga påsar i kylen en bra tid.
Om du får mycket salladskål på hösten och inte hinner ta hand om skörden så kan du fermentera som kimchi eller vanlig vitkål, samt torka förvällda kålstrimlor.
Läs mer: Fem bladgrönsaker att så i juli

Det här landet rensades från bladgrönsaker den 16 augusti 2024 och jag planterade sent sådd salladskål samma dag.

Cirka två veckor efter plantering av små plantor har de vuxit ordentligt.

I oktober började jag skörda små salladskål och kunde fortsätta skörda hela november.

Den här sorten har jag fått av en odlarvän, det är en salladskål med gula blad och ett synnerligen vaniljgult salladskålshuvud. Läckert!

Det lilla huvudet väger cirka 500 gram och är det mest delikata i salladskålsväg som går att äta.
Bonustips 1
Kål som växer i snigeldrabbade land på hösten kan lätt bli måltavla för hungriga sniglar. Det är inte en dum ide att därför odla fler plantor än du tror dig kunna äta, då är du garanterad skörd.
Jag brukar alltid ta bort mer eller mindre stora blad på växterna under tiden hösten går. Färre stora foderblad som hänger ner mot marken, ger färre påfarter till sniglarna. Då blir det lättare för mig att patrullera och ta bort sniglar, samt att lägga ut snigelmedel om det skulle behövas runt plantorna.
De stora foderbladen behövs inte för att växten ska utvecklas vidare och även om det ser lite konstigt ut i landen med kålen som står helt blottad så här, så är det ett bra alternativ för att förenkla odlingen.
Läs mer: Frågor och svar om kinesisk salladskål
Bonustips 2
De sorter som växer helt klart bäst i min köksträdgård är de "bulliga" sorterna. Det finns också mer upprättväxande och väldigt avlånga/höga sorter. Du ser skillnaden när du väljer frö i butik. Jag har aldrig lyckats få bra och välformade plantor av de högresta sorterna. De har aldrig knutit sig till fina huvuden utan bara blivit stora plantor som går i blom - både höst och vår.
Jag väljer därför sorterna som har ett mer kompakt och lägre växtsätt. Gärna sorter som beskrivs som trögblommande etc. Detta är särskilt viktigt vid odling på våren, men kan påverka också på hösten.

Ett särdeles fint huvud av salladskål. Det är lätt att odla salladskål på hösten.

Det finns också en rödbladig salladskål som är mycket odlingsvärd. Den heter 'Scarvita' och utvecklas också fint på hösten.
Läs mer: Salladskål 'Scarvita' med rosa blad
Nu ser vi fram emot en fin höst, som gärna får vara lite varm och go så att växterna ger skörd länge. Jag hoppas på bra skörd av salladskål och många middagar med färsk kål på bordet. Det fina med salladskål är att den kan användas både färsk och tillagad och de grönsakerna står högt på min favorit-lista. Dessutom äter alla i familjen kålen med stor aptit. Vanligtvis har vi kål in i december från den här sena odlingen.
/Sara Bäckmo
29. juli 2025