Stäng menyn

Odla kryddor i pallkrage

En pallkrage kan enkelt bli en plantering av sommarens kryddor. Jag har gjort en mix av olika kryddor i pallkrage och delar mina tips här.

 

Säg den som inte längtat ihjäl sig efter ett prydligt kryddland, med grusade gångar och väldoftande kryddor mot solvarmt litet staket. Gärna lite blommor obrytt självsådda mellan plantorna. Humlor och fjärilar. Till nytta och nöje, allt.

Att ha ett kryddland är väldans hett, men jag har aldrig lyckats åstadkomma något särskilt pråligt. Måhända är det för att min mamma varit kryddornas drottning och hennes insatser liksom satt stopp för mina. Jag kommer aldrig till skott. Ulla (med efternamn Herlitz) anlade med sina odlande vänner flera fina offentliga kryddträdgårdar när jag växte upp*. Och vart vi än åkte med familjen besökte vi kryddträdgårdar för att hämta inspiration. Det går aldrig att toppa.

Istället odlar jag kryddor i pallkragar och land, huller om buller - och helt utan ambition till något som närmar sig estetik. Gör samma du, om du vill odla kryddor men inte orkar ställa till med något arbetsamt.

 

Läs mer: Tips för att lyckas med sådd av kryddor

 

I den här pallkragen växer redan oregano och någon flerårig lök. Jag fyller på med fler kryddor inför sommaren.

 

Kryddor till pallkrage

I en pallkrage får du plats med massor av kryddor som växer snabbt i värmen. Det blir mycket att skörda både till mat och att lagra till vintern. Mest effektivt är att odla växterna tätt och att skörda så ofta att kryddorna inte tillåts bli helt överväxta och tråkiga.

Om du kan välja blir det oftast bäst att odla kryddorna på en solig plats i trädgården.

Jag har förberett min pallkrage genom att rensa jorden och täcka marken med brunnen hästgödsel. Dessutom har jag vattnat rejält några gånger så att jorden är helt fuktig.

Det behövs ingen specialjord på växtplatsen bara för att kryddor ska växa här. De flesta kryddor utvecklas fint i vanlig trädgårdsjord. Om du vill göra en ny pallkrage till kryddor kan du använda jord från trädgården, komposten eller vanlig planteringsjord från trädgårdsbutiken. Du behöver inte köpa särskild kryddjord eller urnjord.

 

Köp växter: Kryddor MIX till pallkrage och krukor

 

Alla kryddor i det här inlägget kommer från Skillnadens handelsträdgård. Vi odlar kryddor som pluggplantor till försäljning i butik och på webben (se länk ovan). Plantor på webben säljs till och med 31 maj, därefter sommaruppehåll till 1 september. Vi har kryddor för odling både inomhus och utomhus.

 

Foto: Sara Bäckmo

Foto: Sara Bäckmo

Foto: Sara Bäckmo

Foto: Sara Bäckmo

Så själv eller köp färdiga plantor

Kryddor är ganska lätta att odla från sådd hemma. Men om du vill ha många sorter kan det vara idé att köpa färdiga plantor. Då behöver du inte köpa en mängd olika fröpåsar där en del av fröerna blir liggandes. Kryddplantor brukar finnas i vanliga trädgårdsbutiker och du kan också använda kryddplantor från mataffären. Vill du köpa prima pluggplantor från Skillnadens kan du göra det här.

Till dig som vill så kryddor själv kommer fem snabba krydd-tips här:

  • - de flesta kryddor växer bäst om de sås i kluster, alltså flera fröer i varje kruka eller pluggbrätte
  • - många sorter har fröer som sås ytligt
  • - täck små fröer med vermikulit vid sådd, den håller jorden fuktig
  • - förodla kryddor cirka 4 veckor innan utplantering
  • - fleråriga kryddor kan odlas som ettåriga i en pallkrage

Ettåriga kryddor i vårt klimat är till exempel: basilika, persilja, rosmarin, mejram, dansk körvel, citronverbena och koriander. Dessa övervintrar inte hos oss utan odlas som ettåriga under sommaren. Rosmarin och citronverbena bildar små buskar som kan grävas upp och övervintras frostfritt, men de överlever sällan på friland om det inte är mycket milt.

Fleråriga kryddor i vårt klimat är till exempel: libbsticka, oregano, piplök, citronmeliss, mynta, gräslök, spansk körvel och timjan. Dessa kan växa kvar på växtplatsen och kommer tillbaka år efter år.

 

Kryddorna jag valt till min pallkrage har vattnats ordentligt innan plantering, eftersom det varit så väldigt varmt och torrt i maj 2024.

 

Alla kryddor läggs ut på odlingsytan ungefär så som jag tänkt plantera. Då kan jag lätt placera om tills jag hittar rätt. Sen är det dags att plantera.

 

Kryddor i min pallkrage

Jag har valt en fin mix av växter som jag tycker om att använda i matlagning, samt i olika kryddblandningar, örtsalt och i grönsakspulver som ersätter buljong i maten.

  • - basilika - flera sorter med olika färg på bladen och olika smak, bland annat citronbasilika som är så god
    - libbsticka - flerårig växt som odlas som ettårig i min pallkrage, mycket användbar i grönsaksbuljong och örtsalt
    - timjan - perfekt att odla mycket av och spara till vinterns grytor
    - oregano - pizzakryddan nummer ett som är ett måste i mina odlingar
    - mejram - min favoritkrydda till lamm och tomaträtter
    - citronverbena - de små bladen bär en mycket fin smak av citron, till smaksatt vatten, desserter, fiskrätter och annat
    - kinesisk gräslök - växer likt vanlig gräslök men har mer smak av vitlök
    - rosmarin - flerårig buske som odlas som ettårig i vårt klimat
    - dansk körvel - ettårig kryddväxt med smak av lakrits
    - atsinakrasse - en perenn blomväxt som kan odlas för sommarskörd av små blad
    - rysk dragon - flerårig buske som får godare smak med tiden
    - salladslök - värdefull ettårig lök som kan användas att blanda till exempel i grönsakssalt

 

Alla plantor är satta ganska tätt i pallkragen och kommer med tiden att fylla ytan ordentligt. Salladslöken har jag delat på och satt på flera platser, med tre lökar i varje knippe. Vid skörd tar jag upp ett helt knippe eller skördar löken en och en.

 

Foto: Sara Bäckmo

Foto: Sara Bäckmo

Foto: Sara Bäckmo

Foto: Sara Bäckmo

 

Odla kryddor i krukor

Om du inte har en pallkrage till hands går det mer än utmärkt att odla kryddor i krukor. Finast är förstås att odla i lerkrukor, men det är nästan lättare att odla i lite större plastkrukor. Där hålls fukten kvar i jorden bättre och det är inte risk att växterna torkar ut så lätt.

Om du sår kryddorna själv kan du antingen så direkt i krukan, eller sätta ner pluggplantor. Tänk på att det i kruka gärna ska se sådär maffigt ut. Fyll upp krukan med flera plantor, istället för att sätta en väldigt liten. Även om växten så småningom blir större och fyller upp ytan, ser det finast ut i början att kanske sätta två eller tre växter i en kruka på kanske 13 cm i diameter.

I kruka behöver växterna mer vatten än om de odlas ute i ett större land. Det är för att växterna snabbare torkar ut i kruka, än dom de odlas rakt ner i jorden.

 

Läs mer: Odla basilika i kruka

 

När planteringen är gjord sätter jag dit en sprejknapp från bevattningen, som ser till att pallkragen vattnas en gång om dagen via mitt bevattningssystem.

 

Nu ser jag fram emot att ha en stor underbar mix av kryddor från mina odlingar under hela året. Det har bara gått några dagar sedan kryddorna i det här inlägget planterades, men jag har faktiskt redan kunnat knycka några blad av både oregano och mejram till lunchsallad. Bra utdelning så tätt inpå utplantering, så kan det bli när det är både varmt och det finns gott om vatten så växterna kan etablera sig bra.

Lycka till med dina kryddor!
/Sara Bäckmo

 

*Kryddträdgården vid Öbergska huset på Styrsö Bratten finns fortfarande att besöka, även om den inte längre sköts av min mamma.

 

24. maj 2024