Stäng menyn

Odla kornettblomma (Streptocarpus)

Den vackra kornettblomman har golvat mig. Jag har fått en ny favorit bland krukväxterna. Här är skötseltips för kornettblomma - Streptocarpus x hybridus.

Den urgulliga kornettblomman i blått är min nya favorit-krukväxt sedan drygt ett år tillbaka.

 

Nu ska jag äntligen få dela med mig - i dubbel bemärkelse - av min just nu bästa krukväxt. Kornettblomma! Det är sällan jag blir så begeistrad i nya krukväxter att jag kastar mig på tangenterna för att skriva ett blogginlägg, men nu har det alltså hänt.

Vid en trädgårdsmässa för några år sedan blev jag helt golvad av en synnerligen fin växt med närmast svävande blå blommor. Jag skaffade ett - och sedan flera - exemplar. Och då visade sig det riktigt fantastiska med växten. Den är helt outstanding att odla i ett gammalt dragigt hus!

 

Köp kornettblomma i Skillnadens webbutik!

 

Kornettblomma heter Streptocarpus x hybridus på vetenskapligt språk. Det finns många sorter och jag har några stycken vid det här laget. Sorten på bild här har vad jag hittat inget särskilt namn, så den får väl kallas typ vanlig tills vidare.

Växten har gröna och med tiden kraftigt växande blad som är ganska smala och långa. De utmärker sig genom att vara ludna både på över- och undersidan. Från bladrosettens mitt sträcker sig mycket smala och höga blomstänglar och på dessa utvecklas underbara blomstrutar i de vackraste färger. Blommorna ser ut att sväva över bladrosetten.

 

De vackra blommorna har liksom en horisontell tratt, de är väldigt speciella och vackra.

 

Blommorna skjuter ut från en rosett av gröna och något ludna blad.

 

Trivs i svalt hem

Det som är speciellt för kornettblomma är att växten trivs i en sval växtmiljö och den har inga problem med att stå en bit bort från fönstret, den behöver inte maximalt med ljus. Detta är perfekt för oss som bor i dragiga gamla hus, eller som för den delen vill ha något fint i ett svalt fönster oavsett var man bor. Kylan bekommer inte växten och inte heller protesterar den av att stå i en mörkare del av rummet. Perfekt ju!

 

Försiktig vattning

När jag köpt min första kornettblomma och delade den på Instagram var det många följare som kände igen blomman och direkt relaterade den till äldre släktingars hem. Många mammor, mostrar, mormödrar och andra har uppskattat sina kornettblommor, som gett vackra minnesbilder som lever kvar länge. Det är så fint!

Några av er sade också att ni provat att ha kornettblomma hemma, men tagit död på dem. Det verkar vara vanligt, trots att växten är ganska enkel,

Jag fick ett tips från min kollega Anna-Stina som jag försökt följa slaviskt: Vattna försiktigt!

På en trädgårdsmässa mötte jag i våras entusiasten Tore Holmlund från Umeå, som upprepade samma skötselråd.

- Kornettblommans rotsystem är känsligt för väta. Framförallt på vintern när det är svalare, då kan en överblöt kruka bli extra farlig, berättade Tore Holmlund. Rötterna ruttnar om det blir för blött i krukan och då går växten inte att rädda. 

Tore berättade också att växten utan problem kan stå lite torrt, den repar sig om den får vatten.

På sommaren kan kornettblomman växa fint i ett öster-, väster- eller norrfönster, men låt den inte stå och steka i söder. Tores bästa sommartips är vattna lite mer och gärna spetsa vattnet med lite gödsel då och då.

 

Se alla Skillnadens plantor till försäljning

 

När blommorna vissnat över klipps blomstängeln ner. Det kommer snabbt flera nya och det är endast korta perioden växten inte blommar alls.

 

Eftersom jag nu råkar ha en handelsträdgård och därmed möjligheter att föröka växter jag gillar extra mycket, så har mina kollegor och jag ägnat våren och sommaren till att göra många fina plantor av den blå kornettblomman. Jag hoppas att ni som minns era mammors, mostrars och mormödrars kornettblommor vågar er på att prova att odla en egen. Den är verkligen speciell.

 

Köp blå kornettblomma här

 

Sammetkornettblomman är släkt med kornettblomman, men har ett ännu mer gracilt växtsätt.

 

Sammetskornettblomma

Ett tips, om du tycker att kornettblomman är fin, är att min kollega Anna på handelsträdgården odlat upp sin favorit-krukväxt till försäljning också. Och det råkar vara en växt som heter sammetskornettblomma. Den är också smashing! Den har ett lite annorlunda växtsätt, men påminner om kornettblomman med sina mycket smala stjälkar och nästintill svävande vackra blommor. Den kan bli ganska stor. Och den växer fint med samma förutsättningar som den blå kornettblomman.

 

Köp sammetskornettblomma här

 

Blommorna från en och samma sort kan variera i nyans, beroende på ljus och hur gammal själva blomman är.

 

Växten är vacker när den är liten, men blir magnifik också när den är större. Då blir bladen maffiga.

 

I somras när jag var bortrest var det några av mina småplantor med kornettblomma som dessvärre torkad bort helt. Men jag har flera andra sorter på gång som jag hoppas ska klara sig bättre. Det är lite lustigt på något sätt att lämna sommarhalvåret och tassa in i mörkret med lite förtjust längtan om blomning. För nu kommer mina kornettblommor verkligen att leverera när det blir svalare och lite mer dämpat ljus. Det blir synnerligen vackert!

Blå och blommig hälsningar
från Sara Bäckmo

 

26. augusti 2024