Stäng menyn

Odla basilika utomhus i pallkrage

Trodde du att basilika bara var för odling i kruka inomhus och i växthus? Nej, nej - basilika kan odlas utomhus också. Odla i en pallkrage i sommar och få stor skörd av läckra blad!

En pallkrage proppfull med basilika ger mycket blad att frysa in.

 

Basilika är en grönsak många felaktigt tro måste odlas i växthus eller i kruka på väldigt varma uteställen. Växthus, uterum, balkong och sommarvarma verandor brukar vara klassiska platser för basilika i fina krukor. När du nu planerar för en ny säsong med basilika i trädgården vill jag slå ett slag för alldeles vanlig utomhusodling. Satsa på basilika i en pallkrage och du kommer att få massor att skörda!

 

Läs mer: Bli medlem och följ mina sådder till trädgården vecka för vecka

 

Jag odlar varje år basilika direkt i landen eller i pallkragar. Det gör jag helt enkelt för att kunna ta en rejäl skörd av smakrika blad till frysen, kryddblandningar, örtsalt och pesto. En maffig utomhusodling ger mycket att skörda på en gång och är i viss mån lättare att sköta än en odling i kruka.

 

Plantor till plantering på friland förodlas enkelt i plugg eller i bredsådd.

 

En bredsådd av basilika kan enkelt delas i små tussar vid planteringen, med några små plantor i varje.

 

Förodla plantor i plugg

En fördel med utomhusodlad basilika är att växtplatserna utomhus ofta sväljer fler plantor än en mindre odling i kruka. Fler plantor ger mer att skörda.

Eftersom basilika växer relativt fort i vanlig sommartemperatur ute kan en sådd i pluggbrätte eller soil blocker så sent om i maj-juni hinna ge mycket bra skörd.

Jag sår min basilika i pluggar, jordblock eller bredsådda tråg. I plugg eller soil blocker sår jag ett litet kluster med flera frön i varje. I bredsådda tråg strösslar jag ut fröer ganska tätt över jordytan. Sådden täcks ej, basilika är ljusgroende och ska ej ha jord på toppen. Däremot brukar sådden bli väldigt jämn och bra om fröerna täcks med ett tunt lager vermikulit.

På sommaren kan fröerna gro utomhus eller i växthus. Odlar du på våren eller senvåren kan du behöva skydda sådden mot kyla, eller starta fröerna inomhus. Det tar 2-3 veckor från sådd innan plantorna är stora nog att planteras ut.

Tänk på att inte starta sådden för tidigt på våren, om du vill odla utomhus. Basilika är mycket känslig för kyla och kan inte alls planteras ut innan temperaturen ute håller sig klart över nollan.

 

Läs mer: Ljusgroende fröer - så funkar det

 

Gödsla och plantera

Precis som många andra bladgrönsaker och kraftigt växande örtväxter behöver också basilika rejält med näring i jorden. Utan näringsrik jord blir bladen små och plantan orkar inte växa sig kraftig och stor med många sidoskott.

Jag gödslar mina pallkragar både innan plantering och sedan 1-3 gånger under tillväxtperioden. Ett enkelt sätt att gödsla innan plantering är att gräva ner stallgödsel, trädgårdskompost, bokashi-kompost, gamla växtdelar eller annat. Genom att gräva ner material innan planteringen finns det härliga grejer som mikrolivet i jorden kan bearbeta och göra ny näringsrik jord av - medan växterna växer.

Vattna gärna jorden några gånger innan planteringen så den är rejält fuktig. Basilika är känslig för att torka ut och etablerar sig bäst i fuktig jord.

De små tussarna av basilika sätts sedan med 15-20 cm mellan varandra över hela pallkragen. Jag odlar basilikan i kluster och delar inte på plantorna vid plantering.

 

Läs mer: Tips för att lyckas med sådd av basilika

 

Skötseln är sedan jätte-lätt. Bara att vattna, rensa när det behövs och gärna vattna extra med något gödselvatten under sommaren.

Det kan se ut som om plantorna står och stampar en tid, helt klart. Men rätt som det är när sommarvärmen kommer - då går det fort sedan. Det är nästan så de växer medan man står och kikar på dem. De blanka stora bladen fyller snart ut hela pallkragen.

 

Den här basilikan planterades i slutet av juli och skördades från augusti.

 

Purpurbasilika är läckert lila men smakar precis som vanlig grön basilika.

 

Skörda mycket och mer

Beroende på hur säsongen blir kan basilikan skördas en eller flera gånger. Jag brukar göra det enkelt för mig och ta en sax eller sekatör och klippa av hela plantorna cirka 10 cm ovanför jorden. Om detta görs under sommaren hinner plantorna växa upp en ny omgång basilika.

Vill du vara mer noga och försiktig klipper du såklart varje enskild kvist för sig, men det brukar inte göra så stor skillnad.

Basilika som ges mycket plats att växa på - under och ovan jord - utvecklar kraftiga kvistar med blad och nya skott på. De hårdaste skotten måste tas bort när basilikan tas om hand. De mjukaste skotten brukar jag låta vara. De kan hackas eller mixas tillsammans med bladen.

Om basilikan ska torkas i torkapparat lägger jag hela rasket i maskinen. När bladen är helt torra kan de enkelt "klämmas" av de lika torra kvistarna.

 

Basilika är en vacker bladgrönsak som kan bli stor och frodig om den växer under bra förhållanden. När den blommar är den en vacker växt för viktiga insekter.

 

Jag har odlat basilika utomhus på flera olika sätt och tycker resultatet är fint nästan jämt, så länge sommaren bjuder på varma temperaturer.

 

Tips: Köp växter från Skillnadens webbutik!

 

Mixa olika sorter

Avslutningsvis vill jag slå ett slag för att det finns så himla många olika och väldigt goda sorter av basilika. I pallkragen på bild har jag mixat olika sorter, både färger och smaker. Fröerna har blandats redan vid sådd.

De mer kryddiga sorterna av basilika är lika användbara till det som vanlig basilika passar bäst till. Om de odlas tillsammans ger de en mustig fin smak, utan att ta överhand. Du behöver alltså inte odla de kryddigare sorterna för sig - de går fint att mixa.

Det enda som inte passar att odla i en mix är de allra minsta sorterna av basilika, som bildar pyttesmå plantor i klotform. De kommer att kvävas av de mer storväxta sorterna.

Lycka till med din basilika!
/Sara Bäckmo

 

 

 

25. december 2025

Lämna ett svar