Morotsfrossa - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Morotsfrossa

Nyskördade höstmorötter av sorterna 'Autumn King' och 'Rothild'.

Vår familj äter stora mängder morötter! Det är en riktigt bra grönsaksräddare vid alla typer av måltider. En slags snabb-grönsak, bara att dra upp önskad mängd ur landet innan maten. Äta hela, eller rivna.

Under hela säsongen odlar jag mängder med sommarmorötter. Den sista sådden görs i juli, då har jag fina sommarmorötter att skörda från oktober. God tillgång på sommarmorötterna gör att vi kan vänta länge med att börja knapra på de mer lagringsdugliga och tåliga höst- och vintermorötterna.

Vintermorötterna såddes tidigt i våras i en bädd som gödslats med stora mängder Bokashi-kompost. Resultatet har blivit riktigt stora morötter!

De flesta har jag tagit upp för att lagra, men en del av skörden får stå kvar i landet i ett försök att lagra direkt i jorden. De kommer att täckas då det blivit lite kallare med ett ordentligt lager halm. Återkommer nästa säsong med resultatet.

De morötter som nu plockats upp kan delas in i tre kategorier: 1. Perfekta 2. Spruckna 3. Larvangripna.

Efter skörd tar jag av blasten, sköljer morötterna och lägger i olika hinkar. De felfria rötterna lagras i torv. De spruckna kommer att ätas snarast. Och de angripna friseras och används till brödbak, mölksyrning eller annat innan hela rötterna blivit förstörda.

I år kommer jag i första hand att lagra rotsakerna i svalt utrymme inomhus. I hinkar eller baljor där rötterna varvas med torv. Förra året lagrade jag med framgång grönsaker i en stuka utomhus, men tiden har sprungit ifrån mig den här hösten så jag har bestämt mig för att utforska andra sätt att lagra.

Nu ligger palsternackor, rödbetor och selleri i vår framhall i stora hinkar och små tunnor. Snart också morötter. Utrymmet är frostfritt men kallt under vintern och jag hoppas att lagringen där ska hålla sig långt in på våren.

Vår största utmaning i år lär inte bli själva förvaringen. Istället kommer nog utmaningen bli att faktiskt använda och äta upp allt jag lyckats odla fram! Det ska bli ett nöje!
/Sara Bäckmo

23. november 2014

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *